Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
untitled

Katastrofernes århundrede


Ekstremernes århundrede var den nu afdøde britiske historiker Eric Hobsbawms betegnelse for det 20. århundrede. Det såkaldte ”korte århundrede” tog sin begyndelse med udbruddet af Første Verdenskrig i august 1914, og blev efterfulgt af en verdensomspændende økonomisk krise og depression. Herefter fulgte yderligere en verdenskrig, som førte til et halvt århundreds storpolitisk og ideologisk rivalisering mellem to supermagter der delte verden imellem sig. Det er dette komplekse og begivenhedsrige århundrede som den britiske bestsellerforfatter Ken Follett behandler i sin nye store romantrilogi: Century.

 

Giganternes storhed og fald

Første Verdenskrig og årene umiddelbart før og efter står i centrum i trilogiens første bind, der bærer titlen Giganternes Fald. Giganterne der er tale om, er de europæiske stormagter Storbritannien og Tyskland, samt Rusland og den på dette tidspunkt nyopstigende verdensmagt USA. Gennem fem familiers skæbner, to britiske, en tysk, en russisk og en amerikansk, følger vi de storpolitiske verdensbegivenheder som de udspiller sig i århundredes begyndelse. Fra den velordnede og konservative førkrigsverden med fremskridtsoptimisme, og med adle, konger og kejsere solidt placeret på samfundspyramiden top, til verdenskrigens voldsorgier og soldaternes lidelser i skyttegravene. Fra begyndende klassekamp blandt kulminearbejdere i Wales, til den samfundsomstyrtende revolution der fandt sted i Rusland i 1917. Fra herresæder og ufattelig rigdom, til slumkvarterer og ekstrem fattigdom. Fra London til Berlin og fra Washington til Sankt Petersborg, viser Follett hvorledes verdenskrigen og de dramatiske begivenheder der fulgte den, fuldstændig ændrede verden som man kendte den, og hvorledes vedtagne forestillinger om fx forholdet mellem mænd og kvinder først kom under pres og siden, efter krigen, ændre sig radikalt.

 

Den store krig og de mange skæbner

Ken Folletts brug af familiekrøniken som overordnet rammefortælling omkring de verdenshistoriske begivenheder leder tankerne hen på store litterære værker som Thomas Manns Buddenbrooks og John Galsworthys Forsyte Sagaen. Follett, der dog hverken sprogligt eller i psykologiske karakterstudier kommer i nærheden af de nævnet forbilleder, benytter de mange enkelte skæbner til at konkretisere de meget omfattende og komplekse historiske begivenheder der er romans egentlige ærinde. Gennem modstilling af en walisisk minearbejderfamilie og en engelsk Jarl der ejer minerne og det meste af jorden omkring dem, viser Follett os hvordan det britiske klassesamfund så ud omkring år 1900. Hvor stor forskel der var i livsstil og politiske anskuelser, men også hvordan hele dette samfundssystem stod foran store forandringer, som det bl.a. kommer til udtryk gennem en kærlighedsaffære mellem Jarlen og kulminearbejderfamiliens datter. Udover de fiktive skæbner stilles læserne også ansigt til ansigt med de virkelige historiske hovedpersoner. I romanen optræder således både den amerikanske præsident Woodrow Wilson, den britiske toppolitiker Winston Churchill, samt de russiske revolutionære Lenin og Trotskij. Dette bidrager yderligere til læsernes oplevelse af at historien er levende og udspiller sig her og nu, snarere end at være noget der for længst er afsluttet.

 

Lærerig underholdning       

Giganternes Fald er først som sidst en underholdningsroman, men det er underholdning med mening og holdning. Ken Follett ville ikke have solgt millioner af bøger hvis han var kedelig og docerende. Og selvom der ikke er tale om stor litteratur i klassisk forstand, består Folletts store fortjeneste i en eminent evne til at formidle et stort og komplekst stof så alle kan være med. Der er tale om lærerig og underholdende historiefortælling, og man kan blot håbe at Follett får gjort læserne lige så interesserede i det 20. århundredes historie, som han fik dem til at interessere sig for middelalderen med hans store romaner Jordens Søjler og Uendelige verden.

 

Ken Follett: Giganternes Fald, forlaget Cicero: 936 sider, udkom i 2010. Andet bind: Verdens Vinter er netop udkommet. Tredje bind forventes at udkomme i 2014.





Skriv en kommentar til Katastrofernes århundrede