Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
bravenewworld_cover

Fremtidsroman får ret


Selv om ”Fagre nye verden” udkom i 1932, er bogen stadig aktuel. Romanens forfatter var ualmindelig fremsynet, da han forudså reagensglasbørn og lykkepiller. Men ”Fagre nye verden” er også en advarsel om en dyster fremtid: En fremtid vi er i nu.

– Folk er lykkelige. De får, hvad de ønsker, og de ønsker aldrig, hvad de ikke kan få. De har det godt; de er betrygget. De fejler aldrig noget; de er ikke bange for at dø; de er velsignet uvidende om lidenskab og alderdom; de er befriet for forældre-plagen; de har ingen hustruer, ingen børn, ingen elskere og elskerinder, […] de er socialt konditionerede og akklimatiserede i en sådan udstrækning, at de praktisk talt ikke kan lade være at opføre sig, som de bør opføre sig, sådan beskriver verdenspræsident Mustapha Mond samfundet i år 2540. Og hvis præsidentens ord lyder rosenrøde, stikker der desværre en anden sandhed under.

Aldous Huxleys ”Fagre nye verden” ser ikke positivt på fremtiden, men advarer derimod om et samfund, hvor videnskab og rationalitet har sejret over kunsten og kærligheden. Romanen beskriver tendenser, vi allerede ser nu. Desværre.

cell

I 2540 har mennesker ikke længere sex for at få børn. Nye samfundsborgere avles på flaske, hvor man manipulerer med fostrene alt efter deres kommende arbejdsfunktion. Derfor findes der fem kaster, og børn bliver altså designet til at være Alpha’er, Beta’er, Delta’er, Gamma’er og Epsilon’er. Mest intelligent er Alpha’erne og skal de være dummere end dem, så tilsættes kemikalier i fostervandet. Epsilonerne er en slags dværge, der er velegnede til f.eks. minedrift.

Orgier i stedet for kirkegang

Bernard Marx er psykolog i London i år 632 efter Ford. Marx har problemer. Selv om han tilhører den højeste kaste, Alpha-plus, så er han mindre end gennemsnittet, og han har derfor problemer med det modsatte køn; Og værst af alt den smukke Lenina Crowne fra ”London Udklægnings og Karakter-Formnings Central” synes uden for rækkevidde, men Marx har en plan. Han har som psykolog adgang til New Mexico-reservatet, hvor de vilde bor (dem der stadigvæk har religion og får børn på den gamle ”beskidte” måde). Han inviterer Lenina med på rejsen. En tur der kommer til at ændre deres liv – og kommer til at true freden i verdenssamfundet, hvor ”Fælleskab, Ensartethed og Uforanderlighed” er mottoet, og hvor sex med så mange som muligt er påtvunget – og orgier har erstattet kirkegang.

Henry Ford

“Fagre nye verden” foregår i år 623 efter Ford. Tidsregning begynder i 1908. Året hvor den første Model T- Ford rullede af samlebåndet. Væk er religion, og i stedet er Henry Ford ophævet til en slags gud. Han omtales i bogen Vor Ford – og et almindeligt udbrud er: ved Ford. Den virkelige Ford forandrede verden, da han som en af de første i Ford Motor Company indførte samlebåndet. Her ses Henry Ford sammen med sin første Ford og bag ham den succesfulde Ford Model-T.

Designet til at være dum

Pensive Huxley

Aldous Huxley er måske en af de mest indflydelsesrige forfattere nogensinde, og “Fagre nye verden” er hans hovedværk. Huxley skrev ikke kun science fiction, men også bidende samfundssatire. Han betroede sig sent i livet til den hinduistiske retning vedanta og var en af de første, der eksperimenterede med hallucinerende stoffer. Han døde samme dag som præsident Kennedy i 1963 og fik på dødslejet en dosis LSD, som han mente vil lette overgangen til den næste verden.

Aldous Huxleys beskrivelse af verden i år 2540 er ikke bare dystopisk science fiction, men det er også en bidsk satire og samfundskritik fra en af genrens mester. Huxley forudser i romanen adskillige ting, såsom lykkepiller, viagra (hormon-tyggegummi) og p-piller (som er påtvunget de få kvinder, der endnu kan blive gravide), men han giver også sin egen samtid en lussing, der stadig runger i dag i år 2012. Mest af alt er det den amerikanske bilproducent Henry Ford, der står for skud med hans samlebåndsteknik og maskinelle syn på sine fabriksarbejdere, men videnskabens fremtidsoptimisme er også farlig ifølge Huxley.

Det er videnskaben der endelig har fundet kuren til den evige menneskelige lykke. Derfor stopfodrer alle sig med de hallucinerende Soma-(lykke)-piller, når de møder den mindste udfordring. Det er skræmmende! Især i en tid, hvor flere danskere end nogensinde fylder sig med lykkepiller. Næsten mere skræmmende end børn der er designet til at være dumme og små, så der er nogen til at udføre kloakarbejde.

”Fagre nye verden” kan skarpt anbefales! Den udkom i en nyoversættelse til dansk i 2009.

God læselyst, hvis altså du tør se fremtiden i øjnene.

Skriv en kommentar til Fremtidsroman får ret