Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Daniel Day-Lewis Lincoln

Præsidenter på film


I anledningen af det amerikanske præsidentvalg har kultur22.dk set nærmere på fænomenet ”Præsident-film”.

44. mænd udgør en eksklusiv klub. Alle har de været ledere af de Forenede Stater i medgang og modgang, i krig, krisetider og økonomiske opsving. Nogle husker vi Lincoln, Kennedy, Roosevelt. Andre har vi glemt Franklin Pierce, John Tyler og William Henry Harrison, nogle vil vi helst glemme Nixon og den yngre Bush. Uanset hvad så er embedet som ”verdens mægtigste mand” godt stof – også på film. Senest har Steven Spielberg kastet sig over den 16. Præsident Abraham Lincoln i filmen ”Lincoln” med Daniel Day-Lewis i hovedrollen, der får dansk premiere i 2013. Martin Scorsese har ifølge vedholdende rygter længe haft en film i støbeskeen om Theodore ”Teddy” Roosevelt, mens Oliver Stone allerede har portrætteret Nixon og W. Bush.

Herunder kan du se hvilke præsidenter, der har fundet vejen fra det Hvide Hus til det store lærred. Du kan se, hvilke stjerner der har prøvet kræfter med rollen som USA’s leder.

Oliver Stone portrætterer i “W” (2008) en nyere tids mest kontroversielle præsidenter George W. Bush. I rollen som USA’s 43’ende præsident ses Josh Brolin, der eminent indfanger texanske Bushs “ukomplicerede” væsen.

James Cromwell får i “W” æren af at spille USA’s 41’ende præsident George H.W. Bush og far til en den uopdragne søn George W. Bush. I rollen som Barbara Bush ses Ellen Burstyn.

I tv-filmen “The Reagans” fra 2003 er det Josh Brolins far, James Brolin, der indtager præsidentembedet. Han portrætterer USA’s 40’ende præsident Ronald Reagan. I den anmelderroste serie, der dog fik en del kritik af republikanske højrefløjskommentatorer.

Det siger måske en del om Gerald Fords eftermægle, at den eneste gang han optræder i en biograf-film så er det i en komedie: Nemlig i “The Pink Panther Strikes Again” fra 1976. Her er det Dick Crockett, der spiller den klodsede 38’ende præsident.

Richard Milhous Nixon er den eneste præsident, der er trådt tilbage. Oliver Stoone lader i storfilmen “Nixon” fra 1995 englænderen Anthony Hopkins portrættere Nixons komplicerede væsen. Mens Frank Langella karismatisk spiller USA’s 37. præsident i filmen “Frost/Nixon” fra 2008.

USA’s 36. præsident forstod om nogen at spille det beskidte politiske spil i Washington. I rollen som Lyndon Baines Johnsen fremhæver englænderen Michael Gambon præsidentens mere menneskelige sider i den fornemme tv-film “Path to War” fra 2002. Det er portrættet af en præsident, der havde potentiale til at blive én af de største, hvis ikke Vietnam-krigen var kommet i vejen.

John F. Kennedy præsidenten der blev myrdet og dermed udødeliggjort. Martin Sheen skildrer fremragende hans år i det Hvide Hus og til mordet i Dallas i 1963. Foruden Sheens portræt i tv-serien “Kennedy” fra 1983, så er Bruce Greenwoods præstation som USA’s 35. præsident i filmen “Thirteen Days” fra 2000 også bemærkelsesværdig.

Dwight D. Eisenhower var en amerikansk folkehelt. Foruden at være USA’s 34. præsident, styrede han de amerikanske tropper i Europa som 5-stjernet general i Anden Verdenskrig. Det er også som general han hovedsageligt er blevet portrætteret på film og tv. En film alene om hans præsidentperiode lader vente på sig. Her er det Henry Grace i rollen som generalen i “The Longest Day” fra 1962.

At der er koldt på toppen eller måske snarere ensomt viser Gary Sinise i sit portræt af Harry S. Truman i tv-filmen “Truman” fra 1995. Sinise er eminent i rollen som den jævne mand fra Missouri, der når magtens tinder som USA’s 33. præsident. Et embede han bestred udover al forventning.

Enkelte gange sker det, at en skuespiller udfylder en rolle så godt, at han bliver synonym med den. Ralph Bellamy portrætterede USA’s 32. præsident flere gange først i filmen “Sunrise at Campobello” fra 1960, senere i tv-serien “The Winds of War” fra 1983 og fortsættelsen “War and Rememberance” fra 1988. Jon Voight gør også en hæderlig præstation som den polio-ramte præsident i filmen “Pearl Harbor” fra 2001.

Warren G. Hardings omdømme som USA’s 29. præsident er blakket af korruption. Måske er det derfor passende, at den eneste gang han har optrådt på film og tv er i Martin Scorseses gangster-serie “Boardwalk Empire” fra 2010 med Malachy Cleary som præsidenten, der døde i embedet.

Woodrow Wilson var professoren of universitetsrektoren der blev USA’s 28. præsident og førte Amerika igennem Første Verdenskrig. Canadieren Alexander Knox fremstiller den lærde Wilsons vej til præsidentposten i filmen “Wilson” fra 1944.

Theodore Roosevelt var en farverig person og præsident. Han havde inden han blev USA’s 26. præsident været Cowboy og borgmester og efter embedet tog han på storvildtjagt i Afrika. Brian Keith indfanger Teddys bombastiske væsen i filmen “The Wind and the Lion” fra 1975, hvor Sean Connery har hovedrollen.

I den italienske spaghetti-western “il prezzo del portere” fra 1969 forhindrer agenter et mordkomplot imod USA’s 20. præsident James Abram Garfield, spillet af Van Johnson. Virkelighedens Garfield blev myrdet i 1881 af en sindsforvirret person.

Kevin Kline spiller borgerkrigsgeneralen og præsidenten Ulysses S. Grant i komedien “Wild Wild West” fra 1999. Den 18. præsidents embedstid er der dog ikke så meget sjovt at sige om, den var præget af omfattende korruptionsskandaler.

Andrew Johnson arvede en uriaspost. Han skulle overtage præsidentposten efter den myrdede Abraham Lincoln, en nærmest umulig opgave. Bestræbelserne førte til den første rigsretsag imod en præsident nogensinde, og det forløb skildres i filmen “Tennessee Johnson” fra 1942, hvor Van Heflin spiller den 17. præsident.

Abraham Lincoln er blevet portrætteret flere gange på film. Hal Holbrook gør det hæderligt som den 16. præsident i tv-serien “Nord og Syd” fra 1985 og det samme gør Walter Huston i filmen “Abraham Lincoln” fra 1930 (billedet). Vi må vente på at se Daniel Day-Lewis i rollen lidt endnu.

Martin Van Buren vil foruden sine imponerende bakkenbarter blive husket for sin minimalstatsideologi. USA’s 8. præsident optræder i Steven Spielbergs storfilm “Amistad” fra 1997, hvor Nigel Hawthorne som Van Buren aner den borgerkrig der truer i horisonten pga. slavespørgsmålet.

Charlton Heston spillede USA’s farverige 7. præsident Andrew Jackson to gange. Først i “The President’s Lady” fra 1953 og igen som general Jackson i “The Buccaneer” seks år senere. Jackson skød og dræbte en mand i en duel, fordi han havde krænket Fru Jacksons ære.

Anthony Hopkins kan ikke kun spille Nixon. I filmen “Amistad” fra 1997 gør han en mindst lige så mindeværdig optræden som USA’s 6. præsident John Quincy Adams. Den pensionerede præsident bliver kaldt ud af sit otium for at forsvare den stat, som hans far præsident John Adams var med til at grundlægge.

Sjældent rummer en politikers liv stof til et kærlighedsdrama, men det er tilfældet for USA’s 4. præsident James Madison. Der portrætteret af Burgess Meredith bliver del af et trekantsdrama om Dolly Payne, der dog senere bliver Mrs. Madison og USA’s førstefrue.

Sam Neill portrætterer renæssance-manden Thomas Jefferson, USA’s 3. præsident. Jefferson fik flere “uægte” børn med sin slave Sally Hemings – og det er den historie, der oprulles i tv-filmen “Sally Hemings: An American Scandal” fra 2000. Det samme sker i filmen “Jefferson in Paris” fra 1995 med Nick Nolte som Thomas Jefferson.

I den stort anlagte og kritikerroste tv-serie “John Adams” fra 2008 er det Paul Giamatti der optræder som USA’s 2. præsident John Adams. I serien ses også præsidenterne George Washington, Thomas Jefferson og John Adams søn, John Quincy Adams.

Det er nok for rollen som Harry Dunne i “Dum Dummere”, at Jeff Daniels vil blive husket og ikke som USA’s 1. præsident George Washington. Daniels gør ellers en hæderlig indsats i felten som General Washington, den senere præsident, i tv-filmen “The Crossing” fra 2000.

Godt nok falder han udenfor præsidentrækken, men ikke desto mindre bør hans præstation huskes. Komikeren Lloyd Bridges overrasker som Sydstaterne eneste præsident, Jefferson Davis, i tv-serien “Nord og Syd” fra 1985.

 

Skriv en kommentar til Præsidenter på film