Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Robert-Jacobsen-ved-Dolphin-Sammlung-Wurth_1

Manden der tegnede med jern


Kunsten i Aalborg hylder en af dansk kunst mest markante personligheder med udstillingen ”Rum og form. Robert Jacobsen 100 år”.

Enten bliver man indfanget af hans velkomponerede jernskulpturer eller også forbliver de i værste fald gammelt rustent jern. Næppe har nogen dansk kunstner skabt så stor debat i sin egen levetid og stadig også i dag næsten 20 år efter sin død. Robert Jacobsen deler vandene. Debatten om placeringen af den 72 meter høje jernskulptur ”Store Robert” ved Aarhus Havn siger meget om Robert Jacobsens eftermægle.

Det er med andre ord en af dansk kunst helt tunge drenge som Kunsten i Aalborg hylder med en markant retrospektiv udstilling.

– Gud har givet dig dit talent, men djævlen giver dig din kunstner-personlighed, sagde Robert Jacobsen. Han vidste, at han med sine skulpturer skabte debat. For at tirre sine kritikere påpegede Robert Jacobsen, at når han signerede sine værker med “RJ”, så stod det for “Rustent Jern”. Drillelysten var måske et udslag af hans djævelske kunster-personlighed? Foto: Anne Siig.

Selvudlært skulptør

– For mig betyder det at skabe skulpturer at skabe rum. Rum, som man ikke kan måle med et apparat, men kun ud fra sine egne værdibegreber, udtalte Robert Jacobsen.

Og det er netop Jacobsens store formåen. Han tvinger beskueren til at forholde sig til skulpturen, til at gå rundt om den og til at bringe sine sanser i spil. Robert Jacobsen mestrer sit formsprog i sine karakteristiske stramme, maskuline sortbemalede jernskulpturer, samtidig bevarer han livet igennem også lysten til at lege: som det kommer til udtryk i hans menneskelignende fantasifigurer.

Robert Jacobsen bliver aldrig skolet, fordi hans udgangspunkt er selvlært. Det er historien om cykelbuddet der endte som anerkendt verdenskunstner med tildelingen af den internationale skulpturpris ved Biennalen i Venedig i 1966 – en ære han deler med skulpturkunstens udødelige Alberto Giacometti og Henry Moore. Store Robert er bestemt værd at hylde.

Hvordan skal vi forstå Robert Jacobsens skulpturer? Selv kaldte han ofte sine værker for tegninger i jern. Berlingskes kunstanmelder Torben Weirup beskriver dem som “luft med noget uden om” – en god karakteristik. Jacobsen fanger altså rummet med jern tegnet i sanselige former. Foto: Anne Siig.

Fornem fødselsdagshilsen

Jacobsens kunstneriske virke imponerer og udstillingen på Kunsten i Aalborg giver et solidt indblik i Store Roberts verden og viser en kunstner, der mestrer materialer som jern, træ, sten, men også brillerer med markante malerier.

Man mærker, at ”Rum og form. Robert Jacobsen 100 år” har taget tid at få helt ud af støbeskeen. Og med over 200 værker af Robert Jacobsen fra danske og internationale samlinger runger udstillingen i kunstlandskabet som et højlydt hurra til en af dansk kunst største.

Udstillingen ”Rum og form. Robert Jacobsen 100 år” kan ses indtil 13. Januar 2013 på Kunsten i Aalborg.

Skriv en kommentar til Manden der tegnede med jern