Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
The-Intouchables1

Livsbekræftende lammelse


Man både hyler af grin og fælder en tåre over ’The intouchables’ – en lille fransk filmperle, som på et år har vokset sig så stor, at den lige straks rammer vores danske biografer. Gør dig klar til en film om et usædvanligt venskab. Fortalt så fintfølt, at man bliver helt varm indeni.

Earth Wind and Fire møder Mozart

Tidligere eventyrer Philippe er lam fra nakken og ned som følge af en paragliding ulykke. Med en hverdag fyldt til randen af rutine og stabilitet, passerer han tiden i kørestol i sit enorme parisiske palæ. Udover en række fast personale, har Philippe også brug for en hjælper der er til rådighed døgnet rundt. Den stilling er der imidlertid ingen der har formået at kunne udholde længere end to uger, og job-interviews er således en del af rutinen i huset. Samtidig møder vi Driss, en uambitiøs arbejdsløs med en forkærlighed for Earth Wind and Fire, og det andet køn. Han er netop blevet løsladt fra 6 måneders fængsel og går nu til jobsamtaler, men kun for at få underskrevet sine dagpengepapirer. Da han i den forbindelse dukker op hos Philippe, flabet som en slagterhund og kun med det ene mål, ser Philippe en chance for at udfordre svingdøren af hjælpere i sit liv, til trods for at Driss ikke er interesseret. Men situationen bliver en anden, da Driss imidlertid bliver smidt ud af sit hjem. Og kort tid efter flytter han således modvilligt ind i sit nye residens, der mildest talt kan siges, at være af en anden standard end ghettoen.

bonjourtristesse.net

Der skal da køres Maserati

Til at starte med er Driss piv-doven og ukoncentreret. Han ved intet om at være hjælper, og glemmer selvfølgelig adskillige gange, at det meste af hans arbejdsgivers krop hverken kan bevæge sig eller mærke noget, ligesom han begår andre morsomme fejl, så som at vaske Philippes hår med fodsæbe, fordi han da ’for helvede ikke kan se forskel på de fancy mærkevarer’. Men det er netop disse ting der tiltrækker Philippe ved Driss, for han er nemlig vant til at blive behandlet med fløjlshandsker. Og en for en charmerer Driss husets ansatte med sin totalt ligefremme og kække facon. Han insisterer fx. på at de kører i en Maserati frem for en triviel handicapbil. Han forvandler en gabende kedelig familiekomsammen til en disko-fest, og endelig sørger han for, at Philippe kommer på date med en kvinde, som han igennem adskillige år ellers kun har brevvekslet med.

ancaster.com

Feel good baseret på rigtig historie

Bare fordi man er lam betyder det ikke, at man ikke kan leve et fuldt liv, og bare fordi man kommer fra ghettoen betyder det ikke, at man ikke kan stige og blive noget bedre end man var før. Disse budskaber formidler François Cluzet og Omar Sy til os med blændende skuespil, i hvad jeg vil kalde en lille genistreg. ’De urørlige’ kan ses fra d. 22. november i en lang række biografer. Se kino.dk

 

Skriv en kommentar til Livsbekræftende lammelse