Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
297865_280087342105903_1786546156_n

Koncert klædt ud i teater


Billetterne bliver revet væk, og anmeldelserne er kvalmende gode. Det er så populært i den danske scenekunst, at mange af forestillingerne bliver genopsat kort tid efter første spilleperiode. Det er teaterkoncerter, jeg taler om. Og det er ikke bare mig, der taler om det, de fleste store danske teatre er meget optaget af denne nye teaterform, som er blevet den mest sælgende teaterform i Danmark.

Hvad er en teaterkoncert?

Teaterkoncerten som genre er stadig under udvikling, men der er dog elementer der går igen.

Det allervigtigste i en teaterkoncert er, at musikken er det bærende element. Det er altså ikke som i en musical, hvor der er en lineær handling, fra stykket starter til det slutter. Hver sang i teaterkoncerten fortæller en lille historie, viser en stemning eller en følelse. Skuespillere og musikkere fortæller musikkens historier igennem flotte sceniske billeder.

Nyt og gammelt

Det er altid store kendte kunstnere, som vi alle har et eller andet forhold til, teaterkoncerten drejer sig om. For eksempel har der været opført teaterkoncerter med musik af Leonard Cohen, Kim Larsen, Mozart, Nick Cave, Gnags og mange flere.

Men det er aldrig kunstneren selv, der fremfører teaterkoncerten, altid skuespillere der fortolker sangene på ny.

Ofte er fortolkningen af sangen meget langt væk fra originalen. Det er tit lidt skævt og abstrakt. Men det gør bare, at der bliver peget mere på originalen, fordi man ikke bare sluger de kendte sange, man har hørt så mange gange før.

Publikum stopper op og bemærker, hvad der mangler, bliver tilført eller ændret, i forhold til den originale udgave. På den måde etableres der en ny forståelse af den musik og kunstner, publikum troede, at de var fortrolige med.

Replikker finder man sjældent i en teaterkoncert, derimod er musikkerne næsten altid på scenen i fokus. Det er igen for at lade musikken være i centrum.

HEY JUDE – En teaterkoncert man ikke vil gå glip af

Der er massere at tage af, hvis man vil kaste sig ud i denne forholdsvis nye danske genre. Det bliver faktisk svært at udgå teaterkoncerten, hvis man er interesseret i musik og teater.

Jeg kunne anbefale mange teaterkoncerter, der kommer i det kommende år, men der er særligt en, der ligger mig på sinde. En teaterkoncert, jeg ved, vil slå benene væk under publikum.

Den 28 december 2012 har HEY JUDE verdensprimære i Forum. Jeg er overbevist om, at det bliver en oplevelse, jeg aldrig vil glemme.

160.000 mennesker så teaterkoncerten Come Together på Østre Gasværk teater, der som det første teater i verden fik lov til at omarrangere Beatles musik til scenen. HEY JUDE, er opfølgeren af kæmpesuccesen Come Together.

HEY JUDE bliver Danmarks største teaterkoncert til dato med plads til 4.200 publikummer til hver forestilling.

HEY JUDE bliver iscenesat af faderen til teaterkoncerten, Nikolaj Cederholm. I 1994 lavede han, sammen med Kåre Bjerkø, en forestilling baseret på Gasolins musik. Det var den første teaterkoncert i verden.

Nikolaj Cederholm ved altså, hvad han laver, når han sammen med skuespillerne Pernille Rosendahl, Jimmy Jørgensen, Cecilie Stenspil, Trols Lyby med flere sparker døren ind til Forum, og laver et bag af en fest.

Hvis du er interesseret i at få fingrene i en billet eller to, vil jeg anbefale at købe dem i god tid. HEY JUDE spiller fra den 28 december til den 15 januar. Måske er det en julegaveide til en Beatles-glad far eller kæreste.

Teater og koncerter og særligt teaterkoncerter skal opleves live. Sådan er det bare. Men jeg vil alligevel give et indblik i, hvad Come Together var for noget via dette Youtube klip:

Hvis du er ekstra nysgerrig, kan du kigge forbi HEY JUDE facebook. Klik her.

Skriv en kommentar til Koncert klædt ud i teater