Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
S_ren_Huss_687466y

”Ganske enkelt” et stort dansk album – på dansk


Lyrik skrives på engelsk. Sådan syntes mantraet at have lydt på den musikalske scene i Danmark i snart mange år. Og dog. Det sidste år har budt på dansksprogede udgivelser fra store danske solonavne som Kristian Leth og Christian Hjelm. De har begge bevæget sig fra sikker grund og ud i et dansk lyrisk minefelt. Et minefelt fordi det her er nemmere at sætte en fod forkert, når man skal bringe sine lyttere sikkert gennem albummets billeder og budskaber.

At lytte til lyrik skrevet på sit eget modersmål kan være fantastisk, når det fungerer, men det kan også nemt komme til at lyde akavet. Det kræver med andre ord en stor kunstner at skrive gode sangtekster på dansk.

En sådan stor kunstner har vi efter min bedste overbevisning i Søren Huss. Med sit andet soloalbum på dansk slår den tidligere Saybia-forsanger fast, at han har, hvad der skal til for at skrive sig ind i den dansklyriske sangskat.

Nogle kender måske Søren Huss fra albummet ’Troen og igen’, som blev udgivet i 2010. Det var et album, der blev skrevet som en bearbejdelse af den sorg, der med ét ramte Søren Huss en december aften i 2007, da hans kæreste blev dræbt i en trafikulykke.
Albummet fik en fantastisk modtagelse, og Søren Huss blev kåret som Årets danske mandlige kunstner 2011 ved Danish Music Awards. Undertegnede fandt dog albummet så mørkt og vemodigt, at selvom det åbenlyst var et stort værk, så blev det svært at lytte til i længere tid.

Derfor bliver jeg personligt glad, når ’Oppefra og ned’ tydeligt indikerer et skridt væk fra mørket for Søren Huss. Allerede i åbningsnummeret ’Det Er Ganske Enkelt’ får vi beviset på, at Søren Huss evner at formatere simple danske ord til stærk poesi. ’Den Dér Isme’ fungerer som albummets førstesingle og er samtidig et af albummets få op-tempo numre. ”Men jeg har jo ikke noget tøj på”, nærmest skriger Søren Huss i omkvædet til dette numre, og det står som et smukt symbol på den hudløse ærlighed, som hele albummet bærer præg af. Associationer fik jeg til Tobias Trier i nummeret ’Fru Mørke’, men Søren Huss tager det hele et skridt videre end mange andre formår, et skridt tættere på og længere ind.

For mig har Søren Huss fået plads blandt en af de få danske kunstnere, som formår at omsætte det danske sprog til stor lyrik. Albummet skal stå pænt ved siden af C.V. Jørgensens og Nikolaj Nørlunds i pladesamlingen – det har det fortjent.

Skriv en kommentar til ”Ganske enkelt” et stort dansk album – på dansk