Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Sherlock-holmes-dvd-3

Efterårshygge: Elementært min kære Watson


Efterårshygge: Elementært min kære Watson

 Når efterårsvejret nu sniger sig ind på os og det bliver klamt og koldt udenfor, findes der så noget bedre end en god historie til at holde den begyndende vintersæson med forkølelse og influenza for døren? Her er opskriften på at skabe ægte litterær efterårshygge: Man skal bruge en blød lænestol, og helst have en kamin der kan tændes op i. Og hvis man også har en pibe er scenen helt perfekt, så er man klar til Sherlock Holmes.

 Baker Street 221 B

Ingen anden sæson er som efteråret perfekt egnet til at give sig i kast med Arthur Conan Doyles skrifter om Sherlock Holmes og dr. Watsons eventyr.

Historierne om Holmes og Watson består af 56 noveller og 4 romaner der alle i tidens løb er blevet oversat til dansk. De fleste af historierne tager deres begyndelse en regnvåd efterårsaften, hvor en mystisk klient (M/K) indfinder sig på Baker Street 221 B, for at få Holmes hjælp til at opklare en mærkelig og tilsyneladende uløselig sag. Scenen er hermed sat for at vore venner kan begive sig ud i Londons mørke og onde gader, på sporet af en farlig og ret ofte også genial forbryder. Men alle må give op overfor for Holmes overlegne intellekt, som hver gang fanger misdæderen, ydmyger Scotland Yards detektiver, og til slut kan forklare sagens rette sammenhæng overfor en måbende Watson hjemme i Baker Streets hyggelig omgivelser.

 Fiktion eller virkelighed?

Det er ikke kun den helt særlige stemning af henholdsvis uhygge og hygge, af spænding og logiske deduktioner, der har gjort historierne om Sherlock Holmes til et verdensomspændende fænomen. Fra den første roman En studie i Rødt, så dagens lys i 1887, har makkerparret Holmes og Watson stået for alverdens læsere som levende personer mere end som fiktive karakterer. Derfor vakte det også ramaskrig over hele verden, da Conan Doyle i historien Det Afsluttende Problem fra 1893 lod sin hovedperson styrte i døden under en spektakulær kamp mod sin nemesis Professor Moriarty. Doyles forklaring på dødsfaldet var, at han ønskede at skrive om andet end Sherlock Holmes. Men det ville hans læsere ikke finde sig, så i 1903 vender Holmes tilbage fra de døde i historien om Det Tomme Hus.

 Den litterære skæbne

Sherlock Holmes blev Conan Doyles litterære skæbne, som han aldrig kunne undslippe. Det kan da også konstateres, at her så mange år efter Holmes og Watsons første optræden, holder historierne stadigvæk. Det lykkedes Conan Doyle at skabe verdenslitteratur ved at introducere et par litterære figurer der lige siden begyndelsen har stået, og forsat står, lyslevende for læsere i alle aldre.

På dansk kan man få et godt overblik over forskellige Holmes historier i novellesamlingen ”Sherlock Holmes triumfer” i udvalg ved Bjarne Nielsen, udgivet på forlaget Sesam i 1995. Den mest kendte af Conan Doyles romaner ”Baskervilles Hund” findes som en af Gyldendals udødelige klassikere.

Hvis man skulle være bogforskrækket findes der også et utal af film og tv-serier baseret på novellerne og romanerne. Seneste skud på stammen er Hollywood udgaverne med Robert Downey Jr i hovedrollen.

Skriv en kommentar til Efterårshygge: Elementært min kære Watson