Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
friluftslivsblogg.blogspot.com

friluftslivsblogg.blogspot.com

Grønlandsk (u)uskyld


Egentlig er der ingen der er rigtig uskyldige i denne fortælling. Alle kan korrumperes, selv præster. Endda i særlig høj grad præster. Velkommen til 1700-tallet, og en fantastisk roman om nogle af de mennesker i en lang række af danskere, der skulle (forsøgte at) kolonisere Grønland.

Profet af ?s nåde

Forfatter Kim Leine har blandt andet baseret Profeterne i Evighedsfjorden på dagbogsnotater af en af datidens præster; Morten Falck, som også i virkeligheden blev sendt til Grønland i 1787. Ham møder vi først i et lille og beskidt København, hvor han forsøger at læse til teolog og præst, til trods for at hans virkelige interesser ligger i naturvidenskaberne. Især de mere syndige dele af disse. Se bare med her, i de uddrag af Falcks rigtige dagbøger, som Leine har inddraget i bogen:

Af min hånd min ånd

Jeg er hånden der fører pikken pennen

 Mit anushul

Mit lem legeme

Ingen smerte

Kun begær

Nemt er det derfor ikke at være Morten Falck. Og da han får chancen skrider han fra både præstekald på Lolland, og en sød og fræk tøs af en forlovet, for at tage med skibet ’Der Frühling’ til Grønland, som missionær. To en halv måned senere dukker den grønne ø op i horisonten. For dernæst at afsløre en helt anden virkelighed end han har forestillet sig.

Hvem ved hvad disse mennesker tænker og føler. Han ved det i hvert fald ikke. Han skal derind senere, sammen med sin kateket, prædike dem noget kristen kærlighed og sømmelighed, friheden gennem frelsen, den sædvanlige lektie. Han håber på at det vil genoprette en følelse af hverdag og normalitet.

Sukkertoppen

Dansk hverdag og normalitet kommer Falck til at kigge langt efter. For kristendommen har om muligt endnu mindre kraft her, end i Danmark. Den forrige præst i kolonien ’Sukkertoppen’ er forfalden til druk og hor, cirka ligesom alle andre på stedet, såvel indfødte, som  danskere. En sætning går igen igennem hele bogen, og piner og plager Morten Falck. Det er franske Rosseaus Mennesket er født frit, og overalt ligger det i lænker. I starten kan han bruge det som et opløftende bud, men efterhånden mister det al substans. For Morten Falcks lænker har fulgt ham til Grønland. Og heller ikke her kan mennesket blive frit.

Liderlig historietime

Profeterne i Evighedsfjorden er historien om hvordan det går når kolonisatorers idealer brager ind i virkeligheden. Det er historien om hvordan kimen allerede i 1700-tallet (og endda før det) blev lagt til, at grønlændere den dag i dag, har svært ved at finde hoved og hale på deres identitet. Og endelig er det en vældig godt skrevet underholdningsbog, som trænger helt ind i kroppen på en, med dens vidunderligt sanselige sætninger. Intet er helligt for forfatter Leine (eller for Morten Falck). Det er pik, patter, afføring, hermafroditter, sperm, og generel fysisk menneskelighed, ind imellem smukt højtragende filosofiske spørgsmål. En noget så velformet roman.

Profeterne i Evighedsfjorden udkom tidligere i år, på Gyldendal.

Skriv en kommentar til Grønlandsk (u)uskyld