Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Fotos: www.natmus.dk (Klemp & Woldbye) & www.flickr.com (Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseet)

Fotos: www.natmus.dk (Klemp & Woldbye) & www.flickr.com (Tina Thor Jørgensen, Nationalmuseet)

En lejlighed med klunker


Få skridt fra Nationalmuseet ligger en lejlighed. Men denne lejlighed er ikke helt almindelig. Den blev indrettet i 1890, og har næsten stået uberørt lige siden: Fuldt møbleret i datidens klunkestil.

Grosserer Rudolph Christensen flyttede i 1890 ind i lejligheden med sin kone, tre børn og tjenestefolk. Men efter at Rudolph Christensen og hans kone var gået bort, blev døtrene, Gerda og Ellen Christensen, boende. Indtil deres død i 1963 værnede de om forældrenes hjem, og ændrede på meget lidt. Derfor står lejligheden næsten intakt.

Nationalmuseets Klunkelejlighed er et unikt billede af, hvordan det rige borgerskab levede i anden halvdel af 1800-tallet. Boligen, som skulle afspejle familiens sociale og økonomiske position, var opdelt i en privat og repræsentativ del. Den private del bestod fx af toilet, soveværelse og køkken, og det var kun familien og tjenestefolkene der kom her. Den repræsentative del var rigt indrettet og bestod bl.a. af salon, daglig- og spisestue. Gæster kom kun i den repræsentative del, andet var helt utænkeligt. Klunkestilen refererer til de klunker som var kantning på gardiner, møbler osv. Derudover var boligindretningen præget af mange nips, tunge gardiner og polstrede møbler.

Klunkelejligheden er en af Nationalmuseets sjældne perler, der absolut er et besøg værd. Et besøg i denne smukke lejlighed er en hel speciel oplevelse, man ikke må snyde sig selv for. Fantasien får frit løb, og det er lige før man kan dufte cigarrøgen i herreværelset, og man undres over, hvordan kvinder i korset og fyldige kjoler, har formået at manøvre rundt på den trænge plads.

I weekenderne og på helligdage kan besøgende få adgang til denne fantastiske tidslomme. Det eneste man skal er, at møde op på Nationalmuseet og henvende sig i Informationen – man kan desværre ikke forhåndsreservere. Alle besøg til Klunkelejligheden foretages med guide, der løbende fortæller levende om både familien Christensen, og tiden hvor klunker hang alle steder.

Mere information om Klunkelejligheden her.

Skriv en kommentar til En lejlighed med klunker