Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Anders Matthesen

Anders ‘plukker’ facaden


Jeg var i weekenden inde og se Anders Matthesens nye one-man show i Aalborg Kongres og Kultur Center. I showet – med den simple titel ’ANDERS’ – møder man, en moden men stadig legesyg Anders Matthesen der forsøger, at komme ind til kernen af, hvem han i virkeligheden er.

Hvem er manden, komikeren, faren, kæresten Anders Matthesen?

Anden eller Anders?

Matthesen starter showet med at tale om navne, og hvordan de definerer os som mennesker. Her kommer han uundgåeligt ind på scenenavnet Anden, som på mange måder har fungeret som et skjold mellem os og ham, og som showet skrider frem, bliver dette skjold tyndere og tyndere. Anders plukker fjerene af Anden og leverer den ene hylende morsomme joke efter den anden – hele tiden med udgangspunkt i forskellige historier, hverdagsobservationer og oplevelser, man som publikum kan identificere og spejle sig i.

Det, at man kan se sig selv i Matthesens manuskript, er efter min mening et af de helt geniale træk ved showet, som derved ikke blot kommer til at handle om, hvem Anders er, men bliver til en refleksion over, hvem vi alle er.

Vild og kunstnerisk scenografi

Det er ikke kun Matthesens one-liners, der er knivskarpe og kreative, også scenografien er fuldstændig gennemtænkt ned til mindste detalje og bruges som en aktiv del af fortællingen.

I første omgang består kulisserne af byggeklodser med bogstaverne A – N – D – E – R – S, som på kreativ vis illustrerer showets tema, men senere omdannes kulisserne (uden at sige for meget) til Anders hjem, hvor han inviterer publikum indenfor til popcorn og musikalske indslag.

En stor del af showet handler herefter om, hvordan vi som mennesker bruger ting til at definere os, og Matthesen anvender de anderledes kulisser til bogstaveligt talt at gøre op med og skille sig af med fortiden.

Poetisk afslutning

Som et overraskende ekstranummer ændres kulisserne igen, og Anders spiller en afrundende sang og fastslår, at det ikke er de ting, vi omgiver os med, der definerer os, men at vi helt og aldeles selv er herre over vores liv og dermed også, hvordan vi vælger at leve og forstå det.

Jeg forlod Aalborg Kongres og Kultur Center med ømme lattermuskler, et smil på læben og med overraskende meget stof til eftertanke. Jeg kan derfor kun varmt anbefale alle at se og opleve ’ANDERS’, som i november afsluttes med forestillinger i Herning, Odense og Esbjerg.   

 

Skriv en kommentar til Anders ‘plukker’ facaden