Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Malel 2001-2002. Fotograf: Evan Frederiksen

Malel 2001-2002. Fotograf: Evan Frederiksen

Portræt af en dronning


Jeg var i går på Trapholt i Kolding for at se udstillingen ’Finn Juhl – Et dansk design-ikon’. Det er en fin lille udstilling, der viser nogle af Finn Juhls vigtigste møbler, og samtidig sætter dem ind i en samfundsmæssig og historisk kontekst. Trapholts designudstillinger skuffer aldrig, men alligevel blev Finn Juhl udstillingen overskygget af den nye udstilling ’En dronning og hendes familie’.

Da jeg ikke er specielt royalt anlagt, havde jeg ikke de store forventninger til udstillingen, der består af portrætter af Dronning Margrethe og hendes familie. Jeg blev dog glædeligt overrasket, og det viste sig at være både en omfangsrig og spændende udstilling. Udstillingen stiller spørgsmålet ’Er det mennesket eller majestæten vi ser?’, og det er tydeligt at kunstnerne har grebet dette spørgsmål meget forskelligt an. Hvor nogle malerier er officielle portrætter med ordner og juveler, viser andre en anderledes privat dronning og hendes familie. Nogle billeder er vellignende – andre mere abstrakte. Nogle er flatterende – andre viser alle skønhedsfejl. Der er altså stor forskel på de royale portrætter, hvilket netop er hvad gør udstillingen interessant.

Selvom hvis en udstilling om den royale familie ikke lyder som det mest tillokkende, kan ’En dronning og hendes familie’ varmt anbefales – også til børnefamilier. Der var flere børn tilstede da jeg besøgte udstillingen, og det var ret sjovt at høre deres meget bramfri kommentarer.

En dronning og hendes familie’ kan opleves på Trapholt indtil den 24. februar 2013.

Skriv en kommentar til Portræt af en dronning