Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
moonrise-kingdom-whysoblu.com-31

På spejderære en fremragende film


3 år efter dukkefilmen ”Fantastic Mr. Fox” er Wes Anderson igen biografaktuel og på hjemmebane: den underspillede komedie. Og ja, som altid er Bill Murray med. Det er dog filmens teenage-hovedroller, der stjæler billedet og gør ”Moonrise Kingdom” seværdig.

Når filminstruktøren Nils Malmros caster børneskuespillere skal aspiranterne udtale følgende: ”Ved du hvorfor Mona Lisa aldrig lukker munden op? … Det er fordi hun har munden fuld af klister.” Lyden replikken overbevisende er de videre til anden runde.

Om Wes Anderson har udsat Jared Gilman og Kara Hayward for et lignende ritual vides ikke? Men en ting er sikkert, de to teenagere er fremragende castet og spiller så godt, at de giver Bill Murray og Bruce Willis baghjul… ”Moonrise Kingdom” er deres film.

Anderson har ramt plet med valget af filmens to hovedrolleindehavere. Hayward og Gilman er bestemt troværdige som  to problembørn, der finder fælles forståelse i deres mistro til de voksnes verden.

Flugten fra de voksne

Wes Anderson er instruktør, der er værd at holde øje med. “Moonrise Kingdom” fik æren at åbne filmfestivalen i Cannes sidste år (og var også nomineret til Guldpalmen). Anderson har gjort sig bemærket med sine få, men skæve film heriblandt: “The Darjeling Limited”, “Life Aquatic”, “Rushmore” og “The Royal Tennenbaums”. Moonrise Kingdom må regnes som én af hans bedste.

I ”Moonrise Kingdom” flygter den 12-årige Sam fra sin khaki-spejderlejr på øen New Penzance i 1965, dermed sætter han øens jævne sherif Sharp (Bruce Willis) og spejderlederen Ward (Edward Norton) i sving. Da den jævnaldrende advokatdatter Suzy forsvinder hjemmefra og tydeligvis er flygtet sammen med Sam, er øen på den anden ende. Børnene skal findes – og helst inden en altødelæggende orkan går i land på øen.

Startskuddet til en hæsblæsende flugt fra de voksne med deres dobbeltmoralske værdier og indskrænkede livssyn er gang. Godt nok har Sam og Suzy ikke nogen der forstår dem, men de har hinanden og drømmen på et liv sammen trods helt umulige odds.

”Moonrise Kingdom” er ligesom Wes Andersons andre produktioner ikke en film, men et univers. Et univers af skæve karakterer og veltonede farver (hvor den gule som altid dominerer). Hvor man får lov at være sammen med de underspillende skuespillere, lever med på Suzy og Sams Peter Pan-kompleks og spirende forelskelse – og glemmer det regnvåde, grå efterår udenfor biografen.

Filmen kan ikke andet end imponere med sine stjerneskuespillere på rollelisten, der udover Bill Murray, Bruce Willis og Edward Norton tæller Frances MacDormand, Tilda Swinton, Anderson-kendingen Jason Schwartzman, Bob Balaban og en aldrende, brummende Harvey Keitel, som spejder-generalen Pierce.

Ikke en Wes Anderson-film uden Bill Murray (længst til venstre) her i rollen som Suzys drukfældige taberfar Walt ved siden af fru Laura (spillet af Frances MacDormand), morsdrengen og spejderlederen (Edward Norton) og den nævenyttige sherif (Bruce Willis).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tag med Suzy og Sam på deres hæsblæsende flugt. På spejderære det er en fremragende film… Måske én Wes Andersons bedste? Se traileren herunder:

Skriv en kommentar til På spejderære en fremragende film