Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Othello

Moderne Othello på hollandsk


Hvis du skal en smuttur til Amsterdam, så tag ind og oplev Shakespeares tragiske fortælling om Othello, hans Desdemona og skurken Iago, der bliver genfortolket i en ny opsætning på Stadsschouwburg i Amsterdam. Toneelgroep Amsterdam (TA), der holder til i det gamle teater på Leidseplein i byens centrum, fremfører stykket på hollandsk, men den er overtekstet på engelsk, så man kan lade øjnene fare til skærmen, hvis det kniber med det hollandske. Det er nu intet problem at følge med i stykkets udvikling, for TA kan deres kram. De fører stilsikkert og overbevisende publikum ind i trekants-dramaet og formidler kærligheden, hadet, spændingen og det uundgåelige kaos til UG.

Iago, Shakespeares antihelt, er misundelig på den sorte og fremmede Othello, der er general i den venetianske hær og gift med den smukke Desdemona. Iago drives af sit had og sin misundelse og ønsker Othello ødelagt, da Iago føler sig forbigået af Othello til et job som fændrik, og der tilmed der går rygter om, at Othello har været sammen med Iagos kone. Iago, den snu ræv, planter derfor et frø af tvivl om Desdemonas trofasthed i Othello ved at stille spørgsmålstegn ved forholdet mellem Desdemona og Othellos fændrik, Cassio. Tvivlen driver Othello til vanvid og han dræber Desdemona, inden han lærer, at hun og Cassio er uskyldige, og at Iago er den virkelige slyngel. Det er et forfærdelig godt stykke, der kun bliver bedre af at blive spillet af TA.

 

Ivo van Hove, der er TA’s instruktør og kendt for sin innovative tilgang til skuespil og teater, bringer den godt 400-år gamle tragedie ind i det 21. århundrede, ved hjælp af scenografi og en anderledes interaktion og brug af scenen.

Det eneste på scenen én stor, rektangulær glasboks, der gør det ud for Othello og Desdemonas hus. Boksen har skydedøre og gardiner og de skaber muligheder for rummet som en aktiv del af stykket. Boksen køres frem og tilbage på scenen og det hjælper i formidlingen af fortællingen, fordi publikum tages i hånden af den minimalistiske scenografi.

I den afsluttende, gruopvækkende scene er både Desdemona og Othello nøgne. Det giver stykket kant, men er også med til at aktualisere tragedien og gøre deres kærlighedsforhold så autentisk og forståeligt som muligt for et moderne publikum. Det er en fremragende scene, uden en snert af forlegenhed hos skuespillerne. Det føles som om, man er fluen på væggen i et meget intenst kærlighedsdrama. Og så har man endda lært lidt hollandsk, når man forlader teatret.

Toneelgroup Amsterdam spiller et udvalg af Shakespeares stykker i en serie, “Romeinse Tragedies”, og hver torsdag er de overtekstet på engelsk.

Læs mere på Stadsschouwburgs hjemmeside her.

Alle billeder tilhører Toneelgroep Amsterdam.

Skriv en kommentar til Moderne Othello på hollandsk

1 kommentar

  1. Dejligt! Jeg kan godt lide at læse dine artikeler. Har du en kæreste?