Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
www.fugleognatur.dk/

www.fugleognatur.dk/

Brunsttid


Siden omtrent 1669 har hjortene i Jægersborg hegn dyrehave været underlagt menneskets luner, først som jagtbytte, siden hen som attraktion. Men hvert år omkring sensommer og tidligt efterår tager hjortene dyrehaven igen. For så er det brunsttid.

Med andre ord går der Don Juan i de store kronhjort-hanner. De har et fantastisk og dybt rungende brøl, som kan kendes på lang afstand, og med dette indtager og markerer de hver deres revir. Herfra forsøger de dels at lokke hunner til, og dels at markere, at andre hanner ikke skal vove sig nærmere. De mest succesrige hanner har intet mindre end haremmer. Det betyder også, at de temmelig store dyr bliver noget stædige i al deres kærlighedskuller. Kommer du gående hen af en sti og ser en kronhjort, så kan du lige så godt gå udenom, for ellers kommer du til at vente længe på, at den flytter sig.

Holder man en god afstand er det dog lige så ufarligt at færdes i haven, som på andre tider af året, og jeg vil opfordre nærboende til at tage ud og ’se kronhjortene brøle’ som man siger. Hannerne har meget mere pondus end ellers, og hvis man er heldig får man måske en kamp mellem to hanner at se. Det er en smuk, sjov og respektindgydende oplevelse, og ikke mindst et hyggeligt efterårsritual.

http://www.bentn.dk/naturliv.html

Dyrehaven ligger i Jægersborg hegn nord for København og den har åbent året rundt. Der findes også dyrehaver andre steder i landet, du kan se dem her

 

Skriv en kommentar til Brunsttid