Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Moomin panel-747959

Mød en mumi-trold


Muligvis er Turku, Finland, ikke den næste by på din liste over steder du vil se før du dør. Men skulle du alligevel stray that way, så kan et besøg i ’Moominworld’ anbefales. Her kommer den finsksvenske forfatter Tove Janssons spøjse, livsglade væsner til live i en art tema-park, placeret på en lille naturrig ø, hvor man udover karaktererne, også har genskabt en række af stederne fra Janssons bøger, fx. mumi-familiens blå hus.

http://newnormalites.blogspot.dk/2010_11_01_archive.html

Naturharmoni:  Behageligt nok er der intet plastisk over parken. Finnerne er glade for træ, og alt er således bygget af selvsamme materiale. Samtidig er parken kreeret helt på kompromis med naturen, med små skovstier og lignende. Dermed bliver det såvel en natur som en kulturoplevelse at være i mumi-land, og Jansson hensatte da også sine historier til netop et finsk, fiktivt, skovområde.

En finsk Thylejr:  Historierne om beboerne i den såkaldte Mumidal (på dansk Mumitroldene), har aldrig været rigtig store i dansk mentalitet. Måske fordi der er noget nordnordisk melankolsk over historierne. For mens der til dels er noget utopisk og Thylejr-agtigt over Mumidalen, hvor man ønsker at leve i fred og fordragelighed med hinanden, så er der også mange af karaktererne som er dybt og voksent filosofiske, og som føler en vis utilstrækkelighed ved deres tilværelse. Andre af karaktererne formår ikke at tænke ud over egne behov, og atter andre er simpelthen direkte griske. Således har Jansson i sine værker næsten skabt et slags socialt projekt. Måske ikke unaturligt når man medtænker, at det første værk om mumitrolde udkom i 1945, præcis i krigens kølvand.

http://comfortcassette.tumblr.com/

Personligt har jeg aldrig læst nogle af disse værker, som er elsket så langt som over til staterne. Men ’Moominworld’ gav læselysten. For under den selvfølgelige kommercialisering, lå der virkelig et lille finsk eventyr og ulmede.

Udover bøgerne kender mange sikkert tegnefilmene om mumitroldene. Derudover producerede Jansson også en række tegneserier om dem.

http://www.finnware.com/proddetail.php?prod=bk009

http://jamesmayhew-dustyoldbooks.blogspot.dk/2010/11/moomins-and-great-flood.html

Forsidebillede er en illustration fra en af Janssons tegneserier, http://www.drawnandquarterly.com/blog/2006_11_01_archive.php

Skriv en kommentar til Mød en mumi-trold