Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Batman 1966

Da Batman bar underbukser


I 1960’erne var Batman alt andet end den seriøse superhelt, der ses i Nolan ”Dark Knight”-film. Den maskerede helt var hip, sjov og grænsende til latterlig i kult-tv-serien ”Batman”, der kan ses på youtube.

Den amerikanske tv-station ABC købte i midten af 60’erne rettighederne til at filmatisere tegneserien Batman. Superhelten skulle forvandles til en tv-serie med to ugentlige afsnit, og instruktøren William Dozier fik opgaven. Uheldigvis hadede Dozier tegneserier, så han forvandlede Batman til en Pop Art Camp-komedie, der skulle fange tv-seerne sofaen, alene fordi den var latterlig.

Den ”kitschede” tv-serie blev hurtigt populær – og dens 120 episoder og filmen ”Batman” fra 1966 er i dag kult og tilgængelig på youtube (se mere nederst i indlægget).

Batman og Robin i den legendariske Batmobil (ombygget Lincoln Futura) fra tv-serien, der helt i tidsånden kører på atom-kraft og indeholder en række gadgets f.eks. Bat-magneten (til at åbne døre med), Odor Sensitometer (til at spore lugt over radar), Bat-zooka og er i stand til at dreje 180 grader i lyntempo.

Overspillende stjerneskuespillere

I rollen som den ”Dynamiske Duo” var den trinde og charmerende Adam West, som Batman og den entusiastiske Burt Ward, som Robin – og i sæson 3 kom Batgirl med (spillet af Yvonne Craig). Overfor dem medvirkede et stjernegalleri af skuespillere i rollen som superskurke.

Serien blev i samtiden det mest ”hippe”, sammenlignelig med nutidens ”Mad Men”. Oscar-vindere, Emmy-vindere, entertainere og kendisser stod i kø for at være med som skurke.

Et lille udpluk af Batmans farverige modstandere øverst fra venstre: Jokeren (Cesar Romero), Pingvinen (Burgess Meredith), Gækkeren (Frank Gorshin), Catwoman (Julie Newmar), Mr. Freeze (Otto Preminger). Midten fra venstre: The Mad Hatter (David Wayne), Shame (Cliff Robertson), Chandell (Liberace), Bookworm (Roddy McDowall), Puzzler (Maurice Evans). Nederst fra venstre: Louie the Lilac (Milton Berle), King Tut (Victor Buono), Egghead (Vincent Price), Siren (Joan Collins) og Marsha Queen of Diamonds (Carolyn Jones).

Den ungarsk-fødte mesterinstruktør Otto Premingers børn plagede ham til at være med – og han fik et afsnit i rollen som superskurken Mr. Freeze. En rolle Eli Wallach (Den Gode, Den Onde og Den Grusomme) også prøvede. Clint Eastwood blev overvejet i rollen som skurken Two Face, men det løb ud i sandet. Bruce Lee fik en mindre rolle. Sammy Davis Jr., Jerry Lewis og Edward G. Robinson fik lov at være cameos. Alle medvirkende i serien fik beskeden: overspil og mor jer selv!

Og det gjorde de så i 3 sæsoner, indtil serien lukkede ned i 1968 efter faldende seertal. Her var serien, dens figurer, dens falde-på-halen-komik og udødelige one-linere for længst rodfæstet i amerikansk popkultur.

I tv-serien deles der altid tørre tæsk ud, men i modsætning til senere Batman-filmatiseringer er der ingen der dør. Her er det superskurken Pingvinen der afklapser Batman i et klip fra filmen “Batman” 1966. Burgess Meredith blev så populær i rollen som Pingvinen, at børn råbte “Quack, quack” efter ham på gaden endnu 30 år efter seriens præmiere.

Kitschet underholdning

I dag står 60’er udgaven af Batman mest af alt som et levn fra de svingende 60’ere med dens Pop-kultur, toner af seksuel frigørelse og en munter tilgang til verden, der er alt andet end dyster. Det er kitschet, det er kikset, men mest af alt underholdende…

Her finder du et link til alle episoder i serien. Og ved at søge på episode-titlerne på youtube kan du se alle 120 afsnit.

Karakteristisk for Batman-seriens afsnit blev Batman og Robin ofte fanget i en “dødsfælde” af superskurken. Seerne måtte så se næste afsnit for at vide om den Dynamiske Duo overlevede. Her er det Clock King, der har fanget de maskerede superhelte i et gigantisk timeglas, hvori de med tiden vil drukne i sand. Du må selv se om vores helte overlever på youtube.

Som udgangsbønnen lød i alle seriens afsnit:

”tune in tomorrow – same Bat-time, same Bat-channel”…

God fornøjelse!

Skriv en kommentar til Da Batman bar underbukser