Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Statom House

Veloplagt glassisk kunst


Med udstillingerne ”SIX VOYAGES” og ”HOT & COOL” er Glasmuseet Ebeltoft det oplagte sted at søge ly på en regnvåd sommerdag.

Det er en af studio-glaskunstens fremmeste mestre, som Glasmuseet Ebeltoft har ladet husere i Hack Kampmanns gamle Toldbod ved Ebeltoft Vig.

Amerikaneren Therman Statom (1953-), der er fast inventar i glassamlinger på alverdens kunstmuseer er kendt for sine stedspecifikke udstillinger – og udstillingen på Glasmuseet er ingen undtagelse. Han har tidligere været udstillet med et værk på Glasmuseets 25 års jubilæumsudstilling “Glasgal”.

Mød Midgårdsormen

Statom (der er dansk gift) har med fascination og veloplagt skabertrang kastet sig over den danske historie og mytologi – og har i glas skabt rum, der emmer af poesi og mytiske elementer.

Imponerende er mødet med den snoede Midgårdsorm, der bugter sig under loftet i et af udstillingsrummene – som en strøm af sølvfisk i konstant bevægelse.

Midgårdsormen, som Therman Statom fortolker den, består består af mere end 1000 stykker spejlglas.

I en verden, der forandrer sig meget og hurtigt, er det vigtigt at give mennesker rum og tid til at drømme, sanse og fornemme.” proklamerer Therman Statom.

Den opgave løser han med lyrisk finesse med udstillingen ”Six Voyages”, og Statom fortolker den fortid – i lyse, venlige, klare farver – som vi ellers kun kender som tidslevn af arrede brune potteskår i støvede, halvdunkle montrer.

Der er en grund til, at Statoms fragmentariske og montageagtige glaskunt tåler sammenligningen med Pop-kunst-ikonet Robert Rauschenberg. Hans møde med Danmarks fortid er glasklar poesi.

Modstanden mod den tyske besættelse af Danmark fascinerer Therman Statom. For ham vidner de især mange unge medlemmer af modstandsbevægelsen, at der var en tro på at den enkelte kunne ændre verden. Elementer fra besættelsestiden indgår hans glaskunst. Her Chr. X til hest i hovedstaden og de danske fiskeres overfart med jøderne. Det er denne montageagtige teknik, der har fået kunstanmeldere til at sammenligne Statom med Rauschenberg.

Dansk-toppen af Glaskunst

Statom er i sig selv grund at tage til Ebeltoft, men en bonus ved besøget er også udstillingen ”HOT & COOL” med værker af det lokale glaskunstnerpar Trine Drivsholm og Tobias Møhl. Sidstnævnte har haft fornøjelsen af at samarbejde med den store italienske glaskunstner Lino Tagliapietra – og han har tydeligvis luret de venetianske teknikker af og gjort til sine egne i stoflige og stramme fade og vaser.

Drivsholms tilgang er mere skulpturel og legende med formen, farven og materialet – som det ses i hendes skrøbelige ”Longnecks”, der fanger den besøgendes opmærksomhed, når man træder ind i Glasmuseets store udstillingshal.

Longnecks af Trine Drivsholm.

Husk også at se første sal, hvor den færøske maler, billedhugger, sejler og eventyrer Tróndur Patursson dominerer med den permanente installation ”Det kosmiske rum”.

Udstillingen ”HOT & COOL” af Trine Drivsholm og Tobias Møhl stopper d. 18. November 2012 og ligeså ”SIX VOYAGES” af Therman Statom. 

Skriv en kommentar til Veloplagt glassisk kunst