Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
vebidoo.de

vebidoo.de

Paul Auster: Historier om tilfældet


Paul Austers ”Den røde notesbog” har ikke meget af det fragmentariske og ufuldendte, man ellers typisk ville forbinde med en notesbog. Der er intet tilfældigt over denne lille bog, men tilfældet spiller til gengæld hovedrollen.

Bogens femten små fortællinger handler alle om, hvordan tilfældet kan vende tilværelsen på hovedet og skabe forunderlige situationer. Som fx historien om, hvordan Auster på et hotelværelse i Paris under skrivebordet finder et brev, der er adresseret til en af sine bedste venner, som han dog ikke ser så ofte. Da Auster spørger i receptionen om hans ven har boet på samme hotel erfarer han, at vennen netop er checket ud en time før sin egen ankomst.

Historierne handler enten om Austers egne oplevelser, eller bekendtes oplevelser med tilfældet. Heldigvis – og måske tilfældigvis – har tilfældet været særdeles præsent i Austers tilværelse, så han har absolut noget at fortælle. Den lille bog er en fornøjelse at læse, både fordi fortællingerne er velskrevne, formfuldendte og uprætentiøse, men også fordi Austers møder med tilfældet vitterligt er opsigtsvækkende.

Han understreger flere gange, at beretningerne er sande, og selvom nogle af historierne lyder helt utrolige, tror jeg på dem. Faktisk vil jeg mene, at bogens underholdningsværdig i høj grad beror på, at historierne er sande, idet det opdigtede tilfælde næppe kan forventes at forbløffe i samme stil som det virkelige. I sidste ende, er det afgørende spørgsmål således om man tror på Auster eller ej…

Paul Auster, ”Den røde notesbog – og andre sande historier”, Forlaget Per Kofod, 1998.

Skriv en kommentar til Paul Auster: Historier om tilfældet