Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Jørgen Leth i Haiti. Foto: Marianne Christensen

Jørgen Leth i Haiti. Foto: Marianne Christensen

Jørgen Leth, det deskriptive menneske


Jørgen Leth er et poetisk menneske, et sportsnørdet menneske, et antropologinysgerrigt menneske. Alle disse mennesker er repræsenteret i udstillingen Mit Navn er JØRGEN LETH, som kan ses på Gl. Strand indtil 12. august.

Udstillingen rummer en overdådig kakofoni af Leths film, der spænder over værker som ”Det perfekte menneske”, ”Michael Laudrup – en fodboldspiller” og  ”Livet i Danmark 1972”. Emnerne er nok forskellige, men filmene kædes alligevel sammen af Jørgen Leths enestående evne til deskriptivt at fastholde og dyrke detaljen i ord og billeder. Den måde, det perfekte menneske barberer sig på, den måde, Laudrup jonglerer med en bold til en helt almindelig træning, den måde et ægtepar danser med hinanden på i 1972. Det er en fryd!

Filmoverload

Men når man for tredje gang træder ind i et rum med hørebøffer hængende på rad og række, kan man godt få begyndende stress, for det er menneskeligt umuligt at nå at sætte sig pænt foran alle skærmene og absorbere. Det er ikke sært, at kuratorerne har haft svært ved at vælge; ifølge udstillingsteksten har den 75-årige Leth instrueret mere end 40 film, og der er mange perler iblandt.

Filmene er altdominerende, så det er rart lille pusterum at nå op på øverste etage, som er dedikeret til Jørgen Leths liv på Haiti. Her er udstillet en række kunstgenstande, som han har reddet med sig ud af det hus, hvor han boede indtil jordskælvskatastrofen i 2010.

Tour de France i caféen

Mit Navn er JØRGEN LETH kommer godt og grundigt rundt om kunstnermenneskets virke og liv. Tag dig god tid og indse med det samme, at du ikke kan nå det hele. Og hvis du er til Tour de France, så sender de live i kunsthallens café under hele touren med Leths sprøde stemme som underlægning.

Skriv en kommentar til Jørgen Leth, det deskriptive menneske