Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Vulcanalyses

Den sidste CoBrA-Mester


Museum Jorn har fyldt vestfløjen med værker af det eneste nulevende medlem af CoBrA-bevægelsen Pierre Alechinsky.

I skolen tvang man ham til at skrive med højre hånd. Den venstre fik han kun lov til at bruge til mindre væsentlige ting, såsom at tegne. Og det gjorde han så, som én af de sprudlende vulkaner, der er et af hans gennemgående motiver.

Belgiske Pierre Alechinskys værker findes på alverdens kunstmuseer. Museum Jorn har 371 i samlingen – og højdepunkter herfra udgør udstillingen ”Pierre Alechinsky – fra samlingen”. Et retrospektivt indblik i en af Asger Jorns nære venners arbejde.

Få farver får plads i Alechinskys kalligrafier, men i hans litografier og malerier er farvepaletten anderledes rig. Her ses hans imponerende 2 x 3 meter store “Le Jardin Logique” fra 1980-1994, udført i samarbejde med den verdenskendte spanske kunstner Antonio Saura.

Troldmandens lærling

Pierre Alechinsky (1927-) skjuler ikke den enorme indflydelse som Asger Jorn har haft på hans kunstneriske løbebane. Kun 22 år gammel blev Alechinsky indlemmet i CoBrA-gruppen, som et af dens yngste medlemmer. Her mødte han den ældre Jorn, og de udviklede et livslangt venskab, men i stedet for at kopiere den danske troldmand, fandt belgieren sit unikke selvstændige udtryk.

Tuschtegninger, typografier og kalligrafier domineret af sorte flydende og hurtige bevægelser og tydeligvis inspireret af især japansk kalligrafi. Her er ikke plads til Jorns kraftfulde og tykke farvelag. Nej, her dominerer de genkendelige nærmest drømmeagtige enkle motiver: vulkaner, vandfald, spiraler og slanger.

Mytologiske tegneserier

Øjet finder ikke hvile på Alechinskys lærreder, men læser hans rum-inddelte værker som tegneserier. Blikket føres videre, videre i konstant bevægelse, som asiatiske kalligrafier uden hvilepunkt. Der er noget mytologisk over hans motivvalg, ja, nærmest legesygt. Værkerne vidner om den den kunstneriske bredde som CoBrA-bevægelsen rummede. Og som Pierre Alechinsky udtrykker, som den sidste nulevende CoBrA-mester.

Udsnit af Alechinskys litografier.

Udstillingen ”Pierre Alechinsky – fra samlingen” ses indtil den 19. August 2012 på Museum Jorn i Silkeborg. Husk at se Alechinskys 3×9 meter store keramiske relief “Penslens tanker” ved indgangen til museet. 

Skriv en kommentar til Den sidste CoBrA-Mester