Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
delmar

Murstensromaner om katedraler


Havets katedral er en fængende historisk roman, der er bygget op omkring opførelsen af en katedral. Den spanske forfatter Ildefonso Falcones’ roman begynder i starten af 1300-tallet i Barcelona, hvor byggeriet af den imponerende Santa María del Mar-katedral netop er påbegyndt. Samtidig ankommer drengen Arnau med sin far til byen i håbet om at skabe sig en tilværelse som frie borgere, efter at være flygtet fra deres brutale lensherre.

Trods en omtumlet start på tilværelsen klarer Arnau sig i storbyen, hvor han det meste af tiden er overladt til sig selv. Han fatter tidligt stor interesse for opførelsen af den nye kirke. Kirkens byggeplads og vennen Joan, er to faste holdepunkter for Arnau og Jomfru Maria-statuen, som kirken bygges op omkring, får en moderkærlig og central position i de to drenges unge liv.

Samtidig med, at kirkens opførelse skrider frem år for år, bliver Arnau ældre og trods hårde odds, lykkedes det ham at få arbejde på byggepladsen ved katedralen. Senere etablerer han en god forretning som vekselerer, hvorved han samtidig træder ind i byens bedre borgerskab. Men Arnau erfarer snart, at social opstigning også har en bagside, hvor faktorer som intriger, svindel og svigt gør sig gældende. Faktorer, der også kan spænde ben for kærligheden…

Havets Katedral er intet mindre end en fænomenal, historisk ”page-turner” af en roman, der har det hele: historien om den fattige dreng, der klarer sig på trods, – en medrivende fortælling om krig, penge, religion, pøbel, adel, godt, ondt og ikke mindst venskab og kærlighed.

Der er flere paralleller mellem Ildefonso Falcones’ roman og Ken Folletts bestsellers Jordens Søjler og dens efterfølger Uendelige Verden. Disse romaner har også et katedralbyggeri som omdrejningspunkt og udspiller sig i Englands tidlige middelalder i 1100-tallet. Hvis man endnu ikke har stiftet bekendtskab med Falcones og Follett, og hvis man er til historiske murstensromaner, har man i Havets Katedral, Jordens Søjler og Uendelige Verden hele tre styks at glæde sig til!

Havets Katedral, Ildefonso Falcones, Bazar, 2008.

Jordens Søjler, Ken Follett, Cicero, 2001.

Uendelige Verden, Ken Follett, Cicero, 2008.

Skriv en kommentar til Murstensromaner om katedraler