Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
hunter5

Jagten på den tasmanske tiger


Nogle gange er det ikke den film med mest omtale eller flest priser, som rører en. Berørt blev jeg for nylig af The Hunter.

Vi møder lejemorderen Martin (Willem Dafoe) til et dystert forretningsmøde med en bister klient. Dafoe portrætteres fra starten af som ’the lonely ranger’, som er vant til at have sit liv i en kuffert, og leve fra det ene job og hotel til det næste. Han siger heller ikke nej til dette job: Tag til Tasmanien og anskaf den sidste tasmanske tiger. Et dyr som blev erklæret uddødt over 50 år forinden.

Martin indlogerer sig, under påskud af at være forsker, hos en lille familie som bor på vildmarkens rand i Tasmanien. Her viser det sig at faren er forsvundet i vildnisset på 8. måned, moren paralyseret på piller og sorg, og hendes to børn passer sig selv. Martin vil være i fred, men langsomt gør familien sit indtryk på ham, og han åbner sig langsomt til at blive en karakter man holder af. Til trods for at han gang på gang begiver sig ud i det vilde, for at sætte ubehagelige fælder op og lede efter tigeren (som man helt naturligt også sympatiserer med). Men hans arbejdsgiver er utålmodig. Samtidig er han uvelkommen i det lille samfund, hvor der er en evig kamp mellem de lokale der lever af skovhugst, og de lokale som ønsker at bevare området.

The Hunter er en solid film, til trods for at den langtfra er stor filmkunst. Men den undgår risiciene ved at vippe over, og blive en action-båren thriller om et firma der udnytter naturen til nemme biologiske penge, i jagten på et uhyggeligt, mystisk væsen, akkompagneret af alskens gyser-effekter.

Man fornemmer at det ikke er Hollywood, men en australsk produceret film. Der gives tid til at lære Dafoes velspillede karakter at kende. Til at fornemme stemningen hos et samfund der lever på grænsen til vildmarken, i konflikten mellem nyt og gammelt. Og endelig til at nyde de storslået smukke scener fra de vilde tasmanske vidder. Det får en til at tænke på naturens forgængelighed når den kommer i menneskets hænder.

Filmen er fra 2011 og er netop udkommet på dvd m.m. i Danmark.

 

Skriv en kommentar til Jagten på den tasmanske tiger