Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
KGL. Teater " PARSIFAL "   3/2012

Wagners Parsifal og musikkens anden verden


Allerede ved overturen er det, som om min krop omhyldes af et usynligt stof – musikken, men også noget andet. Det sker ikke på én gang: Det er som en tåge, der nærmer sig mig af trange, skjulte stier, og sirligt svøber den sig om mig, sluger mig, langsomt, men insisterende. Tyngdekraften ophæves, måske gør selv tiden, og det er, som om min sjæl løfter sig fra kroppen og svæver ind i en anden verden…

Tyve minutter inde i første akt løber en i forhold til resten af sceneriet mærkværdigt nutidigt klædt kvinde ind i billedet. Med sine lettere febrilske fagter og som den anakronisme, hun er, tiltrækker hun sig hurtigt folks opmærksomhed. Sangerne holder inde, orkestret går i stå, og tæppet går ned – tekniske problemer. Denne pludselige afbrydelse er som et overgreb, et overgreb på sindet, for med ét bliver jeg tvunget ud af den verden, min sjæl var trådt ind i, jeg slynges tilbage i mit sæde, og med en sær sorg bliver jeg mindet om, at scenen er en scene, at de syngende er sangere, at musikken spilles af et orkester – det hele er en konstruktion; jeg bliver mindet om min jordiske krop, om dens afgrænsning og begrænsning – og om virkeligheden.

Ikke desto mindre er det dét, tror jeg, Wagner kan: Hans musik kærtegner én, forfører én, forgriber sig på og opsluger én. Den overskrider kroppens og verdens grænser – er gjort af sit eget iboende, uafgrænsede potentiale.

Som altid har Wagners musik det kollektivt-orkestrale, voluminøse, monumentale udtryk som omdrejningspunkt. Men denne gang opdagede jeg noget nyt i hans musik, en anden og måske mere skjult facet i tonerne: En sårbarhedens stemme. Og denne side af Wagner er, omend sart, så dog mindst lige så kraftfuld i sit udtryk. Den bjergtager mig på lige så stormfuld vis. Åbner for min sjæl en anden verden for en stund.

 

Se Richard Wagners ParsifalDet Kongelige Teater, Operaen Holmen – eller hør musikken her.

 

Skriv en kommentar til Wagners Parsifal og musikkens anden verden