Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Den kroniske uskyld

Den kroniske uskyld


Nogle bøger er så kendte, at man føler at man har læst dem. Eller man ved i hvert fald hvad de handler om. Tror man. Sådan havde jeg indtil for ganske nylig med Klaus Rifbjergs debutroman ’Den kroniske uskyld’ fra 1958. Sandheden er nemlig, at jeg aldrig havde fået læst bogen, så jeg snubbede min mors gamle eksemplar, og satte mig for at få gjort noget ved det.

Når jeg kaster sig over en bog der har mere end 50 år på bagen, forbereder jeg mig på at den godt kan være en smule tung og gammeldags, men det viste sig langtfra at være tilfældet. Faktisk er ’Den kroniske uskyld’ meget letlæselig, og hvis det ikke var for den gammeldags grammatik, kunne bogen efter min mening ligeså godt være skrevet i dag.

’Den kroniske uskyld’ handler om venskabet mellem drengene Janus og Tore, der møder hinanden i mellemskolen under 2. Verdenskrig. Bogen handler dog ikke om krig, men om venskabet mellem drengene, om skolen og om pigerne. På den måde er emnerne meget almengyldige, og drengenes problemer med teenagetilværelsen er nok ikke så frygtelig forskellige fra dem unge mennesker står overfor i dag. Det handler nemlig om hvor usikkert og forvirrende det kan være at gå fra barn til voksen, hvilket de fleste nok kan nikke genkendende til.

’Den kroniske uskyld’ er også et interessant indblik i tilværelsen i København i 1940’erne og 1950’erne. Foran på den udgave jeg læste står der et citat af Tom Kristensen: Opsigtsvækkende debutroman… vil rejse vild diskussion om spørgsmålet: Er den danske ungdom af i dag virkelig sådan?… Når man læser bogen i dag, er det lidt svært at se hvordan den skulle kunne føre til en voldsom debat. Men det er et godt billede på, at teenagetilværelsen på mange måder stadig indeholder de samme problemer, og at de ”voksne” til alle tider har været forarget over ungdommens opførsel.

Så hvis du aldrig har fået læst ’Den kroniske uskyld’ er her en opfordring til at få gjort noget ved det – den kan varmt anbefales.

Skriv en kommentar til Den kroniske uskyld