Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
KenMarschall_Titanic

Mod på mere Titanic-mania?


RMS Titanics tragiske endeligt natten til den 15. April 1912 er ikke længere historie. Det er en moderne Nemesis-myte om menneskelig overmod vs. Naturen: Troen på det usynkelige skib, fortalt i 16:9-format, og nu i 3D. Titanic-katastrofen er i dag et kulturelt fænomen.

Filmen ”Titanic” (1997) blev slutningen på en personlig mangeårig brændende interesse, for nu var Titanic allemandseje – ikke længere noget som nørder, som jeg selv kunne dyrke i enrum. Titanic blev et pop-fænomen, blev udnyttet af pengemænd og blev et internetfænomen i det spæde hjemmeside-dage. Jo, for James Cameron lykkedes det … selv en Titanic-nørd blev mættet.

Til alle, der ikke måttet have fået nok af historien om det godt 270 meter lange passagerskib og dets tragiske endeligt kommer her et udvalg af uundgåelige værker i Titanic-kanonen i anledningen af 100 året for katastrofen.

Et billede fra filmen "Titanics sidste timer" fra 1958 filmatiseringen af Walter Lords bog "A Night to Remember". Filmen er måske den mest autentiske om Titanic. I hvert fald er alle personer i filmen baseret på virkelige personer. Her er det Titanics musikere, der spillede ombord, mens passagererne blev evakueret i redningsbådene. Den kan ses på Youtube.com.

Bag om myterne

En søgning på bibliotek.dk giver 181 resultater med emneordet: ”Titanic”. Jeg vil anbefale 3, der burde give en grundig introduktion.

En af de skæbner som ikke fik plads i filmen Titanic fra 1997 var journalisten og forfatteren William Thomas Stead. Den tidligere redaktør for engelske Pall Mall Gazette kæmpede utrættelig for ret og retfærdighed. Inden afrejsen med Titanic svirrede rygterne om, at Stead ville modtage Nobel Fredspris, som han havde været nomineret til i en årrække for sine pacifistiske skriverier. Den aldrende Stead omkom ombord på Titanic. Tragisk, for Stead havde advaret om at passagerskibene havde for få redningsbåde. Og i 1892 skrev han om skibet "Majestic" der koliderer med et isbjerg. Stead optræder i Walter Lords bog.

A Night to Remember, 1955 (da.  En nat man husker, 1956) af Walter Lord.

Lord blev som barn fascineret af historien om RMS Titanic, da han krydsede Atlanten med sine forældre ombord på søsterskibet RMS Olympic. Senere som uddannet journalist rejste han rundt og interviewede overlevende fra katastrofen – og det er styrken ved Lords bog. Der beretter om de mange skæbner ombord fra 1. Til 3. Klasse og skildrer ulykken fra kollisionen med isbjerget til redningen af overlevende. Her er masser af stof, som Cameron ikke havde plads til i filmen, hvor Walter Lord i øvrigt fungerede som rådgiver bag kameraet.

Lords bog blev filmatiseret i 1958 med samme titel.

Mythos Titanic – Das Protokoll der Katastrophe drei Stunden, die die Welt erschütterten, 1986 (da. Titanic – tre timer der rystede verden, 1988) af Wolf Schneider.

Den tyske journalist Wolf Schneiders bog er hurtig læst, for Schneider formår at udnytte den spænding, der ligger i tidsforløbet under katastrofen. Man kan ligefrem fornemme vandet oversvømme det ene vandtætte rum efter det andet, mens man vender den ene side efter den anden. Schneider fortaber sig ikke i uvæsentlige detaljer. En glimrende Titanic for dummies bog.

882 ½ Amazing Answers to Your Questions About the Titanic, 1998 (da. 882 ½ spændende svar på dine spørgsmål om Titanic, 1998) af Hugh Brewster og Laurie Coulter.

Er måske Titanic for dummies, men også meget mere end det. I starten virker det irriterende, at forfatterne stiller spørgsmål, som de så selv besvarer. Men efter man har læst bogen, forstår man hvorfor. For Brewster og Coulter for besvaret de mest tekniske detaljer om dampskibet, mens der også bliver plads til de mere menneskelige aspekter af katastrofen på en bemærkelsesværdig inddragende måde. Her bliver omkostninger for alvor tydelige.

Og i sidste ende er det vel det, man huske på midt i al Titanic-maniaen, når Camerons kærlighedshistorie sejler afsted for fuld damp; At historien om RMS Titanic i bund og grund var en menneskelig katastrofe af enorme dimensioner. Over 1500 mennesker mistede livet om natten i det iskolde atlanterhav under en funklende stjernehimmel.

 

Et billede fra bogen "Sådan fandt vi Titanic" af Robert D. Ballard, der i 1985 fandt vraget af Titanic 3,5 kilometer under Atlanterhavets overflade. Fotoet viser et par sko, de eneste tilbageblevne rester fra et af Titanics 1517 ofre. Ballard respekterede Titanics vrag som en gravplads. Senere har pengemænd fisket bl.a. sko op fra havbunden og ladet dem turnere på udstillinger verden over.

Skriv en kommentar til Mod på mere Titanic-mania?