Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Wyoming

En smuk, lang smuttur til Wyoming


 

Det er de færreste, der tænker på Wyoming, når de skal en tur til USA. Men det kan være en fortryllende tur, med smukke landskaber, gode historier og ikke mindst fantastiske mennesker.

Selvom jeg aldrig har haft mine fødder på Wyomings plains, kender jeg staten som min egen bukselomme, for jeg har rejst dertil mange gange med journalist og forfatter Annie Proulx, i hendes bøger.


Hun skriver fantastiske noveller og romaner med portrætter af mennesker, der er så levende, at man føler, man kender dem. Om landskaber, så man kan mærke varmen og blæsten. Proulx åbner for en verden og giver stemme til en kultur, der ofte er glemt eller gemt væk. I hendes bøger er der plads til både gamle ranchejere, fortvivlede kvinder og ensomme børn, og hun lader personerne blive beskrevet gennem deres følelser og handlinger.

Annie Proulx er en prisvindende forfatter og hun har blandt andet vundet Pulitzer-prisen for sin roman The Shipping News. Men for mig er hendes Wyoming smukkest i novellesamlingen Close Range: Wyoming Stories (1999), der når hele følelsesregistret og tankevirksomheden rundt. Den verden, hun beskriver, er ikke en, jeg kendte, men nu er den blevet en del af min virkelighed. Jeg vender tilbage til samlingen igen og igen, for at se om det virkelig kan være rigtigt eller for at møde personerne igen. De farverige, virkelige mennesker, der kun eksisterer i min bog.

Den sidste novelle i samlingen er “Brokeback Mountain”, som de fleste kender fra filmen med Jake Gyllenhall og Heath Ledger, er blevet beskrevet som værende “one of the best American short story of the century” a forfatter John Updike.

Min yndlingshistorie i Close Range er nu en anden, og det er samtidig også den korteste. Den hedder 55 Miles to the Gas Pump”. Den er én side lang, men alligevel formår Proulx at vise to mennekser, et ægteskab og en skæbne, der er så makaber at den bliver hos dig. “55 Miles to the Gas Pump består kun af tre sætninger, to lange og en kort.

Det er virkelig godt håndværk, og hvis jeg mødte Proulx, ville jeg sige, at den kunne hun godt være stolt af.

Både Close Range og The Shipping News er værd at læse, om ikke andet, så for at tage et smut til Wyoming.

Hør et interview med Annie Proulx om Close Range her
Skriv en kommentar til En smuk, lang smuttur til Wyoming