Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
65782-2000x1125crop0

Voulez vous 1700-tallet?


Mange har sikkert allerede bemærket plakaten på siden af busser, på husfacader og på diverse reklamesites. Den næsten ekstremme turkise farve og den mystiske, pudderparykkede 1700-tals-kvinde, som kigger udfordrende på os, med den symbolske halve verden, i form af en halv globus, bag sig.

Og det handler netop om 1700-tallets talrige verdensanskuelser, når folkeuniversitetet åbner op for  ’Århundredes festival’ i Århus. Det betyder også, at man fra på fredag d. 9 marts bogstaveligt talt kan støde ind i historien om 1700-tallet, overalt i byen. Både på traditionelle steder, som fx. Den Gamle By og Gammel Estrup, men også anderledes folkelige steder som Thorups Kælder, Den Rustikke og Café Hack.

I 1700-tallet kendte man netop kun omtrent den halve verden, men man var vild og grådig efter at vide mere, om det så gjaldt kroppens mysterier og lyster, eller ukendte lande og deres mennesker. Dette afspejles i folkeuniversitetets blandede bolsjepose af et program for festivalen: Maskebal, dissektioner, nattevandringer, sex, absint, eventyr, slægtshistorie, Vivaldi, straf, opdagelser, smag, enevælde, vold, og iscenesættelse – Man får hurtigt det indtryk, at 1700-tallet, såvel som nutidens repræsentation af århundredet, var alt andet end kedeligt.

D. 9 til d. 18 marts kan man således opleve arrangementer der strækker sig vidt; Fra akademisk præget pleje af hjernecellerne, fx. ’kartoflens kulturhistorie’, ‘stavnsbåndet’, eller ’litterær salon’, til sanselige forsamlinger hvor den bl.a. står på ’erotisk salon’, ‘historisk madlavning’, og et personligt møde med Dronning Caroline Mathilde. Sidst men ikke mindst kan man nyde storslåede opsætninger af 1700-tallets musik og teater.  Alting kreeret og opført som var man der selv.

Festivalen finder hovedsagelig sted i Århus og nærområde. Der er arrangementer hele dagen alle dage, mange er gratis.

http://aarhundredetsfestival.dk/

Fra Sofia Coppolas fortolkning af en af 1700-tallets helt store personligheder, Marie Antoinette, i filmen af samme navn

 

Skriv en kommentar til Voulez vous 1700-tallet?