Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
susansontag

Susan Sontags genfødsel


Meget kan siges om Susan Sontag (1933-2004). Hun var forfatter, essayist, aktivist, feminist, kritiker, filosof og måske én af 1900-tallets mest betydningsfulde uafhængige intellektuelle. På trods af sin universitetsbaggrund vendte hun sig tidligt væk fra den ellers potentielle akademiske karriere, hun var kontroversiel og levede op til sin egen forståelse af, hvad en forfatter skulle være: “A writer, I think, is someone who pays attention to the world.” Og hvis der var nogen, der lagde mærke til verden, var det hende.

“Reborn” er en samling af hendes tidligste dagbøger fra årene 1947-1963. Igennem disse følger man Susan fra hendes femtende år til det tredivte. I denne periode studerer hun bl.a. på Berkeley, University of Chicago og Harvard, hun gifter sig som syttenårig med en mand, hun nok aldrig rigtig elsker, og hun flytter til Paris, hvor hun bliver en del af det litterære og intellektuelle miljø.

Men dét, som for mig at se er hele dagbogens kerne – dét, der bærer den – er ikke de konkrete hændelser i Susans liv, men først og fremmest dét, der rører sig i hendes bevidsthed, de refleksioner, hun gør sig, og den følelsesmæssige udvikling, hun gennemgår. Ét af de vigtige omdrejningspunkter i bogen er Susans som sekstenårig første seksuelle oplevelse med en kvinde: Orgasmen, hun beskriver, er ikke blot en erotisk oplevelse, det handler om noget, der rækker udover sex; at hun pludselig tør definere sig selv som seksuelt væsen, giver hende også modet til at redefinere sig som menneske; det bliver en øjenåbner for hende i forhold til sit eget uudtømmelige potentiale, en særlig eksistentiel åbenbaring – hun bliver i dét øjeblik et andet menneske, hun fødes på ny.

Skriv en kommentar til Susan Sontags genfødsel

2 kommentarer

  1. Ualmindelig smuk og sikker debut. Glæder mig til at læse mere!
    :*

  2. TUSIND tak, dét gør mig glad.