Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
vebidoo.de

vebidoo.de

Thomas Mann: Buddenbrooks


For ganske nylig rykkede jeg teltpælene til Hamborg, – hvilket jeg synes er en anledning til også her på bloggen at rette blikket mod Tyskland. Og hvorfor så ikke tage fat i en af de helt store tyske klassikere?

Det er efterhånden et stykke tid siden jeg har læst Thomas Manns Buddenbrooks, men bogen står stadig for mig som en stor læseoplevelse. Thomas Mann var bare 25 år gammel da han i 1901 udgav bogen, der var hans første roman og som senere skulle  indbringe ham Nobelprisen i litteratur. Det er i sig selv imponerende i så ung en alder at have skrevet et så betydningsfyldt værk. Ikke mindre imponerende er det, at Mann i en alder af 25 besad den overbevisende evne til at facettere et så bredt spektrum af karakterer, som han demonstrerede med Buddenbrooks. Netop karakterbeskrivelserne er en stor del af fornøjelsen ved at læse Buddenbrooks.

Familien Buddenbrook er en velhavende købmandsfamilie, der i generationer har nydt stor anseelse i byen, og i første kapitel er alt stadig fryd og gammen. Men forandringer er undervejs, og gradvist bliver det klart, at tingene begynder at skride for den tidligere så succesfulde familie. Efterhånden må familien se sig overhalet af nye, mere jordnære værdier, som især den yngste arving til Buddenbrook-dynastiet, Hanno, mildest talt ikke evner at imødekomme. Hans dekadente og svagelige karakter bliver personificeringen af familiens endeligt. Således er bogen en slægtsroman om en families deroute.

Med stor indsigt beskriver Mann karakterernes forskellige måder at håndtere forfaldet på – nogle tyer til hårdnakket fornægtelse, mens andre tidligt indser at løbet er kørt, eller allerede på forhånd har opgivet. Bogen er samtidig en kritik af et samfund, hvor forretningsmæssig succes ikke kunne forenes med kærligheden til kunsten, – hvilket Hannos skæbne er et klart eksempel på. Netop konflikten mellem positionerne borger og kunstner er et evigt tilbagevendende tema i Manns forfatterskab. Med Buddenbrooks retter Mann med sin ironiske tone, også en kritik af det nye, fornuftsprægede industrisamfund, hvor værdien af gamle, traditionelle dyder, som flid, sparsommelighed og ydmyghed begynder at miste deres betydning.

Selvom Lübeck ikke nævnes i romanen, er der ingen tvivl om, at Manns nordtyske fødeby udgør scenen for Buddenbrooks. Mange af karaktererne i romanen tager deres udgangspunkt i faktuelle personer fra romanens samtid – efter sigende florerede der i Lübeck omkring udgivelsestidspunktet såkaldte ”nøglelister”, der angav, hvilke Lübeck-borgere, der udgjorde forlægget for hver af romanens forskellige karakterer. Huset i Mengstrasse 4, hvor meget af handlingen udspiller sig, tilhørte Thomas Manns bedsteforældre og er nu indrettet som museum og forskningscenter for de to brødre Heinrichs og Thomas Manns forfatterskaber.

Buddenbrooks – Thomas Mann. Seneste oversættelse til dansk af Niels Brunse, Gyldendal, 2002.

 

 

Skriv en kommentar til Thomas Mann: Buddenbrooks