Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
kusama

De bandlyste polkaprikker


Når snakken falder på Yayoi Kusama, er det næsten umuligt ikke at tænke på polkaprikker. Yayoi Kusama er en japansk kvindelig kunstner, der siden sin spæde ungdom har udtryk sig igennem kunsten ved hjælp af maleriet, skulpturer, poesi, mode og kunstfilm. Men kunsten har ikke altid været en mulighed for Kusama..

 

For fine fornemmelser for kunst

Kusama er født i 1929 i det centrale Japan, hvor hun vokser op i en konservativ familie. Hendes drøm om at blive maler bliver holdt nede af moderen, der mener, at den unge Kusama i stedet kan blive kunstsamler – det r ikke fint nok at udtrykke sig igennem kunsten selv. Men siden Kusama var barn, har hendes fantasi dagligt boltrede sig i mønstre, farver og indre forestillinger.

Som ung malede Kusama dystre billeder med små organiske væsner. Her fra hendes udstilling i Madrid 2011

 

New York – drømmenes by

Den livlige fantasi må forløses i kunsten! Derfor tager Kusama et år på kunstskole i 1948, hvorefter hun i 1957 med en minimal opbakning under armen drager til New York for at søge nye rammer at lave kunst inden for. I New York render hun ind i fattigdommens hule favn; pengene er få, og nætterne er rystende kolde i det store, utætte loftrum, hvor hun bor. Men hun glemmer alt om kulden og hungeren, når hun om dagen maler løs.

Kusuma maler polkaprikker som kropsmaling

I New York danner Kusama venskaber med store kunstnere, der hjælper hende frem i rampelyset. I 1967 medvirker hun i Body Festivals, hvor offentligheden bliver inviteret til at smide kludene og blive dækket i Kusamas karakteristiske polkaprikker – alt sammen til offentlig skue ved Museum of Modern Art. Den japanske kunstners popularitet stiger i graderne, og kun et år senere, i 1968, har Kusama opnået mere presseomtale end Andy Warhole, da han var på samme sted i sin karriere.

 

Adresse på psykiatrisk hospital

Med fart på karrieren dykker Kusama personligt ned i et sort hul, da hendes nære ven, Joseph Corell, dør i 1972. Derfor vender hun tilbage til Japan i 1973 og efterlader størstedelen af sin kunst i USA. Et år efter dør hendes far, og i 1975 lader Kusama sig frivilligt indlægge på et psykiatrisk hospital, hvor hun stadig bor i dag. Ifølge hendes læge, Dr. Shiho Nishimaru, giver det psykiatriske hospital Kusama det frirum til at dyrke kunsten, som hendes forældre aldrig gav hende.

Her ses et udsnit af nogle af Kusamas nyeste værker fra hendes udstilling (Madrid, 2011), der pt. er aktuel på Tate Modern i London

Yayoi Kusama er i dag i starten af 80er og laver stadig kunst. Hun er pt. aktuel med udstillingen ”Yayoi Kusama” på Tate Modern i London, hvor værker fra hele hendes karriere kan ses. Udstillingen åbnede 9. Februar og kører frem til 5. Juni i år. Et af hendes polkaprikkede værker med titlen ”Gleaming Lights of the Souls” er permanent udstillet på Louisiana i Humblebæk.

 

Forneden ses et udsnit af samme udstilling, da den blev vist i sommeren 2011 i Madrid.

 

Skriv en kommentar til De bandlyste polkaprikker