Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
katebush

At elske en snemand


Hvor mange ord for sne findes der?

Mindst 50 ifølge Kate Bush, og vi får dem alle fortalt i langsom, harmonisk, talende form på titelnummeret til albummet af samme navn; 50 Words For Snow. Et album som giver en den forunderlige fornemmelse af at stride igennem et mystisk sneklædt landskab uden ende. Positivt ment.

Jeg har tidligere syntes, at Kate Bush var en let krukket sangerinde med en lidt for syret lyd. Men hjemme på min fars stereoanlæg en decemberaften, sugede dette seneste album mig ind i 65 minutters tidløshed.

Det er ikke energisk musik, og er man ikke til stemningsfuldt klaverspil skal man muligvis holde sig væk. Men albummet er også meget mere end disse hyppige, utrolig smukke pianostykker. Der er også masser af band bag klaveret, og Bush formår bl.a. på genial vis, at veksle mellem forskellige typer musik, instrumenter og stemninger, også indenfor de enkelte numre. Flere steder benytter hun sig også af kor eller af en mandlig duetpartner, hvilket fungerer til det flotteste.

’I was born, in a cloud’ synger Kate Bush som det allerførste. Som lytter forsvinder man med ind i denne sky og ind i en fantasibåren tilstand. Der handler det om mørke, sneklædte skove, om at se ’Rome burning’, om en ’wildman’, om engle ’who will carry you o’er the walls’, om mennesket som intet andet end et snefnug.

På et andet nummer, ’misty’, synger Bush om kærligheden til en snemand. En drøm om evighed, men allerede samme aften smelter han i hendes hænder, hans ånde er misty, og dermed forgængelig, og næste morgen er han væk.

Noget slidte emner, såsom kærlighed og sorg, iklædes gang på gang fine musiske og litterære metaforer. Til slut har man lyttet til en smuk og indtagende helhed.

 

Kate Bush, 50 words for snow, Fish people/EMI

Snedronningen selv - Kate Bush

 

Skriv en kommentar til At elske en snemand

1 kommentar

  1. Tak for denne sanselig beskrivelse af musik, jeg ikke kender. Jeg synes næsten jeg kan høre den, selvom jeg ligesom du nævner, Juline Luna, førhen har hørt Kate Bush som lidt krukket. Jeg får sådan lyst til at lytte og være i denne plades lyd en stund. Får lyst at mærke snemandens smelten i mine hænder og gå i sneen.
    Hilsen Trine


Tags: