Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
15PHOTO

Udødelig agent-thriller til januarkulden


En regnvåd, råkold formiddag er det blevet Joe Turners tur til at hente sandwiches til kollegaerne. Han tager frakkekraven op til ørerne og smutter ud af bagdøren, da han kommer tilbage på kontoret er alle koldblodigt likvideret.

Sådan begynder filmen ”Three Days of the Condor” (1975) (da. Tre Døgn for Condor), der er en af den nu afdøde amerikanske Oscar-instruktør Sydney Pollacks bedste. En filmatisering af den amerikanske forfatter James Gradys bog ”Six Days of the Condor” fra 1974.

”Three Days of the Condor” har Robert Redford i hovedrollen som den stilfærdige kontoransatte i CIA, Joe Turner, der forvandler sig fra bogorm til fuldblodsagent for at finde ud af, hvorfor hans kolleger skulle myrdes. Noget der hænger sammen med en rapport som Turner har sendt til CIA-hovedkvarteret om plottet i en andenrangs hollandsk spionpaperback, han har læst som en del af sit arbejde for CIA.

Skal hun tro på sin kidnapper, der påstår han er tidligere CIA-agent på flugt fra CIA, der vil myrde ham? Faye Dunaway leverer et intens bidrag som Kathy Hale, der vælger at hjælpe Joe Turner.

Spændende katten-efter-musen-jagt

Da Joe Turner finder sine kolleger myrdet stormer han ud af kontorbygningen i New York, finder en telefonboks og drejer det telefonnummer, som han kun må bruge i nødstilfælde. Turner bliver bedt om at oplyse, sit kodenavn…

… Condor, husker han.

Han skal mødes med en CIA-agent, der så vil ”indlevere” ham i sikkerhed. Problemet er bare, at denne CIA-agent forsøger at myrde ham. Turner slipper væk – og nu begynder den nervepirrende katten-efter-musen-jagt, hvor Turner har CIA på nakken og – viser det sig – en kriminel underafdeling i CIA, som helst ser Turner kvast som en doven spyflue.

Turner vinder tid, da han desperat kidnapper en tilfældige kvinde i en butik, Kathy Hale – spillet af den smukke Faye Dunaway – i et par dage kan han opholde sig hos Kathy, mens han spiller kispus med CIA.

Den svenske karakterskuespiller Max von Sydow er eminent i rollen som den koldblodige lejemorder Joubert, manden fra Alsace. Der får til opgave at likvidere Joe Turner, men fatter sympati for ham.

Realistisk rå spionfilm

Det gør ikke "Three Days of the Condor" mindre realistisk, at Robert Redford valgte at bruge den tidligere direktør for CIA, Richard Helms, som personlig konsulent og sparringsparter på rollen som Joe Turner. Her ses de to sammen Helms (tv.) og Redford (th.)

”Three Days of the Condor” udmærker sig ved dens tempo. Seeren følger Joe Turner, og plottet rulles op i samme hastighed, som det går op for Turner selv, hvem der vil ham ondt og hvorfor. Men filmen synes også så meget mere realistisk, fordi fjenden modsat samtidige og nutidige agentfilm ikke er klar og tydelig: Det er amerikanerne mod amerikanere – altså skiderikker indenfor CIA, der udsletter andre i et sygt magtspil, og her er Joe Turner en meget lille brik.

Pollack filmatiserede Gradys roman i kølvandet på Vietnam-krigen og Watergate i 1975. Og filmen er mærket af, at amerikanerne på dette tidspunkt havde historisk ringe tiltro til systemet i Washington. Den svævende slutning på ”Three Days of the Condor” illustrerer dette meget godt.

Tre Døgn for Condor er bestemt et syn eller gensyn værd. Plottet er evigt aktuelt; uden at afsløre for meget, så drejer det sig om Olie i Mellemøsten – lyder det bekendt? Ligeså er skuespilpræstationerne i top, og Pollacks portræt af et CIA-system gennemsyret af magtkorrumpering harmonerer så fint med tonerne af et regnvådt gråt efterårs New York, der udgør filmens bagtæppe. Filmen fås på DVD og Blue-ray.

 

Skriv en kommentar til Udødelig agent-thriller til januarkulden