Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
artist

Stumfilm nu til dags


Det er opsigtsvækkende, at en sort/hvid stumfilm i 2012 bliver nomineret til ikke færre end ti Oscar-priser, herunder også i kategorien Bedste Film. Men når man har set Michel Hazanavicius’ mesterværk The Artist forstår man, hvorfor det kan lade sig gøre. The Artist er en af de bedste film jeg har set meget længe. Og det er ikke en hemmelighed, at jeg var skeptisk forud for turen i biografen. Det forekom mig at være noget bagstræberisk at lave en film uden farver eller tale i 2011. Heldigvis var jeg nysgerrig nok til alligevel at købe billet til en stund i biografens mørke, for måske der trods alt var en grund til at denne film fik så megen opmærksomhed?
The Artist er meget langt fra at være den arty-farty, nostalgiske kunstfilm, som man måske kunne frygte. Den manglede tale og de manglende farver fungerer netop ikke som længselsfulde referencer til en svunden tid, men derimod som elegante understregninger af filmens plot.

Stumfilmstjernen George Valentin er filmens hovedperson. Valentin har en blændende karriere, der dog imidlertid trues da talefilmene begynder at vinde frem og efterhånden overtager Valentins domæne. I fortællingen om den kunstneriske og eksistentielle krise Valentin kastes ud i, da publikum pludselig hellere vil se talefilm, viser The Artist sig som en mesterlig film. På meget raffineret vis skabes der sammenhæng mellem hovedpersonens kvaler over hans tabte stjernestatus og en tematisering af filmmediets formåen både før og nu. Det er ikke gammeldags, men derimod underholdende, intelligent og nytænkende.
Filmen, der er fransk, har kørt i de belgiske biografer hele efteråret og har hernede fået stor omtale.  Desværre ser det indtil videre ud som om, at det danske biografpublikum får en mere begrænset adgang til filmen, da den i øjeblikket kun er på plakaten i udvalgte københavnske biografer. Har du mulighed for det, er der ingen tvivl – du skal se den!

Skriv en kommentar til Stumfilm nu til dags

1 kommentar

  1. Det aarhusianske publikum kan glæde sig over, at de kan se The Artist fra den 9. februar i Øst for Paradis :)