Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Calder McGovern

Når præsidentvalg bliver kunst


Traditionen tro spytter trykkerierne allerede stickers, badges og valgplakater ud på samlebånd i de sædvanlige røde, hvide og blå farver og med de genkendelige stjerner og striber. Sådan har det ikke altid været, nogle gange har kunstnere blandet sig i præsidentvalgkampe og sørget for et lidt mere farverigt valgmateriale. Kultur22.dk har spottet historiske eksempler, hvor amerikanske præsidentvalgkampe blev til kunst.

Gadekunstner hjælper Obama

Frank Shepard Faireys genkendelige Hope-plakat. Senere kom versioner med budskaberne "Progress" og "Change".

– Hvis du vil forandre det, der sker omkring dig, må du være villig til at deltage, sagde den amerikanske skater, gadekunstner og grafiske designer Frank Shepard Fairey om sit kunstneriske bidrag til støtte for Obama i præsidentvalgkampen i 2008.

”Hope”-plakaterne blev et symbol for Obamas valgkamp og illustrerede den sorte præsidentkandidats evne til at engagere græsrødder. Plakaten er nok et af de mest effektfulde kunstneriske bidrag til en præsidentvalgkamp nogensinde.

Shepard, der er også er kunstneren bag den ikoniske ”Obey”-kæmpe, forvandlede et pressefoto taget af Freelance-fotografen Mannie Garcia for Associated Press til en grafisk stram valgplakat, der spredte sig i det amerikanske gadebillede og online på sociale netværk. Plakaten blev så populær, at Barack Obama senere i valgkampen godkendte den som officiel valgmateriale.

Journalisten, Laura Barton, ved den engelske avis The Guardian har sammenlignet Shepards Obama-plakat med den irske kunstner Jim Fitzpatricks udødelige plakat af den socialistiske revolutionære Che Guevara fra 1968.

Frank Shepard Fairey er dog ikke den eneste prominente kunstner, der har blandet sig i et amerikansk præsidentvalg. Valget i 1972 fik nogle af de største amerikanske kunstnere til malerbøtterne.

Warhol versus Nixon

Valget i 1972 blev en jordskredssejr til Richard Milhous Nixon: Med 60,7 pct. af stemmerne mod sin modkandidats 37,5 pct. fik Nixon den fjerde største valgsejr i USA’s historie og kunne sikkert genindtage det Hvide Hus. Den demokratiske modkandidat, historieprofessoren og senatoren fra South Dakota, George McGovern, vandt kun staten Massachusetts og Washington D.C., mens Nixon farvede 49 stater røde.

McGovern var gået til valg på en tilbagetrækning fra Vietnam-krigen, massive nedskæringer i militærbudgettet og ekstremt dårlige meningsmålinger. Midt i valgkampen måtte han skifte sin vicepræsidentkandidat ud, da det kom frem, at Senator Eagleton var på anti-psykotisk medicin. Fra venstre: Thomas Eagleton og George McGovern.

McGovern/Shriver-kampagnen manglede i valgkampen penge og havde brug for hjælp for at slå Nixon. Og det fik den fra en række kendisser bl.a. Paul Newman, Jack Nicholson, Barbara Streisand, Dustin Hoffman, Warren Beaty, Liza Minnelli, Simon and Garfunkel, Neil Young og den senere Litteratur-Nobelpristager Saul Bellow, men to prominente kunstnere støttede også den demokratiske præsidentkandidat; Alexander Calder og Andy Warhol.

Mange vil nok se det som en ære at blive portrætteret af Pop-art-kunstneren Andy Warhol? Præsident Nixons reaktion er ukendt. Til gengæld er Warhols McGovern-plakat et eksempel på, hvordan farver kan anvendes mindre flatterende.

Pop-kunstner-ikonet Andy Warhol lavede et portræt af Nixon, der med sine skrigende kontrastfarver fremhæver den republikanske præsidents mørkere træk. Plakaten fik påskriften: Vote McGovern.

Den verdensberømte kunstner Alexander Calder (især kendt for sine store mobiler og stabiler) brugte sine fortrukne tre farver, grundfarverne, sin simple unikke streg og sin karakteristiske humor. Han producerede en række McGovern-plakater, hvoraf ”McGovern for McGovernment” er den mest iøjnefaldende (se billedet herunder).

Her i januarkulden 2012 er de amerikanske primærvalg skudt i gang. Republikanerne skal finde en udfordrer, der kan slå Præsident Barack Obama i november senere i år. Måske bliver den kommende præsidentvalgkamp igen højsæson for politisk kunst? Måske har præsidentkandidaterne mere end nogensinde brug for et kunstnerisk bidrag?

I 1968 stillede den demokratiske senator Eugene McCarthy op til præsidentvalget. Han var en glødende modstander af Vietnam-krigen, ligesom McGovern. McCarthy tabte valget som sit partis præsidentkandidat til vicepræsident Hubert Humphrey. Tegneren Ben Shahn lavede plakaten med fredsduen til McCarthys kampagne.

Et af de mere farverige kunstneriske input i en præsidentvalgkamp er Peter Max' plakat til støtte for William Jefferson Clintons og Al Gores genvalg i 1996.

 

 

Skriv en kommentar til Når præsidentvalg bliver kunst