Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
knausgård

Knausgård


Norske Karl Ove Knausgård er uden tvivl de seneste års mest omdiskuterede forfatter i Norden og der er god chance for, at du allerede kender, eller i det mindste har hørt om hans seksbindsværk Min Kamp. Jeg er endnu ikke nået igennem alle seks bind, men er i øjeblikket i gang med det tredje.

Der er ingen tvivl om, at Min Kamp er et opsigtsvækkende projekt, der er meget svært at karakterisere. Knausgårds projekt er selvbiografisk, af den åbenlyse grund, at han har begået seks bind, der handler om ham selv – som barn, ung, voksen, mand, far og ikke mindst forfatter. Men bøgerne er også andet og mere end selvbiografiske, – den endeløse, ukronologiske række af episoder fra Knausgårds liv blandes med filosofiske betragtninger og komplet ufiltrerede meninger om mennesker, der har været eller er en del af forfatterens liv.

Ofte er det et karakteristika ved en selvbiografi, at hovedpersonen har en vis alder og en livserfaring udover det sædvanlige, men Knausgård er relativt ung, og hans liv, som det er beskrevet i Min Kamp er ualmindeligt kedeligt og normalt. Det kan i sig selv betegnes som narcissistisk at skrive et seksbindsværk om sig selv, men samtidig er Knausgård i sin beskrivelse af sig selv nærmest uklædelig ærlig – intet holdes tilbage og hans kompromisløse facon er en interessant kontrast til det i udgangspunktet selvoptagede, litterære projekt.

Der er mange meninger om Knausgårds Min Kamp, – jeg er en overbevist fan, der er glad for, at jeg endnu ikke er nået halvvejs i de seks bind.

Karl Ove Knausgård, Min Kamp 1-6, Forlaget Oktober (udgivet i dansk oversættelse af Lindhardt og Ringhof)

 

Foto © Andreas Nygjerd

Skriv en kommentar til Knausgård