Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
lox_bjorn_24-09-201_580316y

Debutant skriger og kaster med geniale ord


Hvis du mangler et slag på nethinden af ord, der smager et sadomasochistisk livsminde, en voldsom orddeling, der klister sig fast i hjernen og en roman, der fører dig ud i sprogets labyrint med erotiske scener, intime tankestrejf, der skriger og en roman, man ikke går uberørt fra, er Bjørn Rasmussens roman: Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet – lige noget for dig.

Skræmmende fremtidserklaringer og familiesvind

Bjørn Rasmussens roman: Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legenet, handler om denne unge Bjørn på blot femten, sølle år, der bor i Lemvig. En dag starter det måbende kærlighedsforhold til sin intime hersker, ridelæreren, der underviser på den rideskole Bjørn går på.

Bjørn ser tilbage på et dystert liv og det mærkværdige kærlighedsforhold til den tyve år ældre ridelærer. Sekvenserne bliver skrevet med skræmmende god poesi, der ikke mindst fanger og sluger bevidstheden fra læseren. Bjørn gengiver episoderne i sprudleende sekvenser af fortabt kærlighed til denne ridelærer, og denne forstyrret mentale tilstand Bjørns sjæl lever i hver dag. Ved siden af skræmmende sekvenser med ridelæreren og timerne, hvor Bjørn selvskamferer sin sjæl og sin krop, lever en deprimerende moder og et par brødre. Bjørn beskrives hverken som en pige eller en dreng, et menneske eller et dyr. Bjørn er Bjørn, og er et væsen, et hylster, som vildt bliver beskrevet gennem en hjerteskærende tidslinje, der folder sig ud på tiden med ridelæreren, familiesituationer, busturene, hans tid på bordel og hans ensomme nætter.

Poetisk vildt og grænseløst skriveri i bagagen

Med denne roman har Bjørn overasket flere anmeldere og ikke mindst mig. Romanens sproglige finesser, der bevæger sig ud på et sted, vi væmmes ved, fremprovokerer Bjørns ord vores underbevidsthed med noget af det vildeste sprog i denne korte roman på blot 93 sider, man ikke glemmer. Bjørns sprog sætter standarden for debutanterne i 2011, og er min favorit på dette område. Han formår at skrive til bevidsthedens ende, hvor man føler, man svæver mellem urealistiske forhold, der på sin vis er mere realistiske med bogens person: Bjørns lidelser, oplevelser og forarvende livsfilosofi, der gennemgår en rejse af noget, man ikke kan tænke sig til.

Første bog… Forhåbentlig ikke den sidste

Bjørn Rasmussen skriver med denne fantastiske roman sin første roman, som han med stolte hænder på skulderen kan glædes over. Bjørn er uddannet på Dramatikerskolen og Forfatterskolen. Han debuterede som dramatiker i 2004 med audioguide-dramaet Myg marcherer i sødt blod.  - Denne bog kan jeg varmt anbefale at læse, og jeg håber inderligt, at der kommer mere af de fantastiske sprog, der sætter sig fast på huden og er et “must”  at have på bogreolen til dette nye år.

 

Skriv en kommentar til Debutant skriger og kaster med geniale ord