Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
William Faulkners Underwood

Hvad skrev din yndlingsroman?


Et site for skrivemaskinenørder har samlet en række prominente skrivemaskiner.

Gljúfrasteinn, hvor den islandske forfatter Halldor Laxness boede, huser foruden hans personlige bibliotek, den fortrukne siddeplads Arne Jacobsens “Ægget” betrukket med cognac-farvet læder også en lille samling af udtjente blyanter. Den gule overflademaling er stort set slidt af, enkelte blyanter er endda spidset ned til den metalliske viskelæderholder og med disse blystumper skrev Islands eneste nobelpristager i litteratur sine udødelige værker. Men ikke alle forfattere har gnavet i blyanter…

”The Classic Typewriter Page” har oplistet en række prominente skrivemaskiner, ja, eller rettere, prominente var dem, der sad bag tasterne. Her er skrivemaskiner, der har tilhørt skuespillere, præsidenter, polfarere og paver.

Indrømmet, det er et nørdet site, men det er her du måske finder svaret på, hvad din yndlingsroman blev skrevet på.

En af de mere kuriøse skrivemaskiner tilhørte den amerikansk-jødiske forfatter og nobelpristager Isaac Bashevis Singer, der skrev alle sine værker på yiddish, der derefter blev oversat til amerikansk. Singers Underwood er udstyret med hebraiske taster til formålet.

 

Cohen og Dylan bruger Olivetti

Mesterdetektiven Hercule Poirot fik liv på Agatha Christies Remington Portable No. 2, James Bond blev sendt på drabelige missioner fra Ian Flemings ”Triumph Gabriele” og Sydstaternes stolteste stund beskrev Margaret Mitchell i ”Borte med Blæsten” på sin Remington Portable No. 3, mens Ernest Hemingways machomænd kom på papir med en Corona 3. Leonard Cohens mørke ørehængere får versefødder med en Olivetti Lettera 32, mens Bob Dylans lyrik er født på en Olivetti Lexikon 80. Listen er lang og spændende, men det er desværre langt fra alle skrivemaskiner der er fotos af på siden – og her må man altså nørde lidt videre på Googles billedsøgning. God jagt!

Du kan se de ”kendte” skrivemaskiner og deres kendte ejere her.

 

Skriv en kommentar til Hvad skrev din yndlingsroman?

1 kommentar

  1. Vild cool :)