Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Billede lånt fra www.multimedia.pol.dk

Billede lånt fra www.multimedia.pol.dk

Hvor er Suzanne Brøggers øreringe?


Suzanne Brøgger udgav sidste år bogen med den mærkværdige titel: ”Jeg har set den gamle verden forsvinde – hvor er mine øreringe? Breve til Prinsen af Mogadonien”.

Bogen består af en række breve til Prinsen af Mogadonien – Danmark – og selvom man flere gange får fornemmelse af at Brøgger henvender sig til Prinsgemalen, skriver Brøgger selv at hun skriver til den indre prins i enhver læser som modsvar til den herskende mediekommunikation, der med sikkerhed henvender sig til borgernes laveste instinkter (side 262).

Brøgger er i bogen kritisk overfor samfundet som det ser ud i dag, og sætter spørgsmålstegn ved tingenes tilstand. Selvom bogen altså har et overordnet samfundskritisk tema, er brevene forholdsvis forskellige. Der er altså ikke en decideret handling i bogen, hvilket gør den meget velegnet til at læse i små bidder.

Hvis man ikke i forvejen har et vist kendskab til Suzanne Brøgger eller litteratur generelt, er ”Jeg har set den gamle verden forsvinde – hvor er mine øreringe? Breve til Prinsen af Mogadonien” nok ikke det bedste sted at starte. Brøgger formår nemlig, at gøre name-dropping til en kunstart, hvilket er udmærket når man ved hvem hun taler om, men også kan være en smule frustrerende når man ikke gør.

Forfatteren

Suzanne Brøgger forbindes måske mest med kvindefrigørelse og 70’ernes ungdomsopgør. Men selvom damen efterhånden er ved at være op i årene, er hendes forfatterskab alligevel værd at kaste sig over – nok især hvis man er kvinde og ikke alt for sart. For man kan ikke komme udenom, at især hendes tidligere værker handler en hel del om sex. Dog ikke porno-agtig sex, men mere det-er-sundt-at-have-lyster-agtig sex. Og så handler bøgerne om Suzanne, hendes mor, hendes kat og mænd. Det hele bliver ofte lige for meget og lidt for mærkelig, men det er efter min mening en del af charmen, for det bliver aldrig kedeligt.

Omdrejningspunktet i forfatterskabet er således langt hen af vejen forholdet mellem mænd og kvinder. Men ikke på en pladderromantisk måde, hvor tosomheden og kernefamilien absolut er lig med lykke. Ikke at tosomhed ikke kan resultere i lykke, det er bare ikke givet i Brøggers univers, hvor kvinder er handlekraftige og ikke har brug for en mand for at eksistere.

Brøgger har med det nyeste skud på stammen bevæget sig et godt stykke væk fra udgangspunktet. Det handler i dag knap så meget om seksuel frigørelse, men mere samfundsmæssige problemstillinger generelt. Mine favoritter er dog stadig ’Fri os fra kærligheden’ fra 1973 og ’Cremefraiche’ fra 1978. Førstnævnte er Brøggers gennembrud og var voldsomt provokerende da den udkom. Jeg vil påstå at den stadig kan provokere her næsten 40 år efter, hvilket jeg faktisk synes er ret godt gået.

Skriv en kommentar til Hvor er Suzanne Brøggers øreringe?