Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Bruxelles E11 034

Poesi to go


Denne uge blev poesiprojektet Transpoesie lanceret i Bruxelles – et projekt, der har til formål at vise europæisk poesi i Bruxelles’ metro i den næste lille måneds tid. 21 lande, 21 digtere og 18 sprog er repræsenteret i dette litterært og sprogligt mangfoldige projekt, hvor digtene vises i metroen på store bill boards.

Jeg kan godt lide ideen om, at der med hvert digt eksisterer en mulighed for et øjebliks fordybelse eller eftertanke, især fordi metroen er et sted, der ellers er karakteriseret ved travlhed og flygtighed. Samtidig når digtene, i metroens offentlighed, med sikkerhed et stort publikum, der ikke ellers ville læse poesi. Transpoesie er også et godt eksempel på, at det ikke behøver være en svær analytisk eller tidskrævende beskæftigelse at læse digte. Digtenes korte form egner sig perfekt til metroens travle verden – man kan fx sagtens nå at læse et lille stykke poesi mens man står på rulletrappen eller inden toget forlader perronen.

Den danske digter Morten Søndergaard har i denne uge været i Bruxelles for at deltage i åbningen af Transpoesie. Hans digt Flere og flere deltager som det danske bidrag til projektet og vises i metroen side om side med det tjekkiske, det tyske, det hollandske og det polske digt og mange flere. Alle digtene vises på deres originalsprog, samt i oversættelser til fransk og flamsk, og kan ses indtil 19.oktober på udvalgte stationer i Bruxelles’ metro.

Morten Søndergaards digt "Flere og flere".

 

Metro Litteratur 2011

I forbindelse med Bogmessen i København den første uge i november, lanceres et beslægtet projekt i Københavns metro. Indtil 15. september kunne man indsende sit bidrag til Metro Litteratur. Af de indsendte bidrag udvælges en række finalister, hvis tekster kommer på Metro Litteraturs hjemmeside. 13 endelige vindere får udgivet deres tekster i små hæfter, der vil blive uddelt gratis i Københavns metro. Morten Søndergaard er også en del af dette underjordiske poesiprojekt, idet han er et af de seks jurymedlemmer, der udvælger vinderne.

Links:

Transpoesie

Metro Litteratur

 

 

Skriv en kommentar til Poesi to go