Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Miro Studio

I troldmandens værksted


Joan Miró blev født i 1893 i Barcelona som det ældste barn af en guld- og låsesmed. Hans mor var fra øen Mallorca - og netop denne ø skulle få en afgørende rolle i malerens liv. Her ses den aldrende Miró i studiet på Mallorca.

Der er Pablo Picasso og Salvador Dalí, og så er der Joan Miró; alle tre er dominerende størrelser i spansk kunst – ja, i moderne verdenskunst. På Mallorca kan du komme indenfor hos Miró.

Den flamboyante og selvpromoverende Salvador Dalí fik med held sat sig selv i scene som spansk kunst altdominerende skikkelse, da hans landsmand verdenskunsteren Pablo Picasso døde i 1973. Men i live var endnu den lille firskårne og lettere generte maler fra Barcelona – Joan Miró. Modsat Dalí nød han dog stilheden og ensomheden, her i sit atelier i Palma-forstaden Cala Major (Cala Mayor) på øen Mallorca.

På Middelhavsøen var han også i fred for den spanske diktator Franco, som Miró allerede i 1937 åbenlyst havde kritiseret. Ja, faktisk sørgede Franco-regimet for, at Miró aldrig blev nævnt i landets medier – en dom der ville have været dræbende for den skandalesøgende Dalí, men faktisk passede godt til Mirós indadvendte væsen.

Poetiske penselstrøg

Maleriet var Mirós liv og arbejdet i atelieret var alt. Han stod tidligt op for at arbejde, spiste morgenmad kl. 9 og så tilbage til maleriet indtil middagsmaden kl. 14.00 og den obligatoriske middagslur. Frisk udhvilet læste han dagens aviser og besvarede breve inden den faste gåtur i skumringen om aftenen. Altid denne rutine – ikke tid til publicity! Men når Miró satte penslen på lærredets ru overflade fandt hans indre finurlige væsen et evigt udtryk. Miró penselstrøg var poetiske.

Hans malerier har et langt blødere udtryk end Picassos maskuline kubiske formverden; Mirós legende og drømmeagtige verden  krævede møjsommeligt arbejde og slid. Resultatet kan ses i The Fundació Joan Miró – det anerkendte Miró-museum på bjergsiden af Montjuïc med udsigt over Barcelona i den imponerende bygning tegnet af hans mangeårige ven arkitekten Josep Luis Sert.

Mindre kendt er det, at Mirós atelier på Mallorca er åbent for besøgende, samt Fundació Pilar der udstiller en betydelig samling af hans malerier og skulpturer.

Mirós studie fremstår i dag som det så ud, da han forlod verden i 1983

Mirós graffiti

I atelieret på Mallorca er Mirós ånd underligt nærværende: Studio Sert (også tegnet af Josep Luis Sert) står komplet som det så ud, da Miró døde som 90-årig i 1983. Et lærred er fastmonteret på staffeliet og de første spæde penselstrøg har fået plads – det er som Joan Miró bare er ude i byen. I nærheden ligger Son Boter Studio en gammel 1800-ts bygning, hvor Miró malede større malerier, og hvor de hvidkalkede vægge er fyldt med graffiti – skitser som Miró tegnede til skulpturer og keramik. Fundació Pilar kan på det varmeste anbefales.

Går turen ikke til den solbeskinnede middelhavsø til sommer, er det stadigt muligt at se den store retrospektive Miró-udstilling på Tate Modern i London indtil den 11. September i år. Kulturspotteren bag dette indlæg har besøgt udstillingen, samt de nævnte Miró-museer på Mallorca og i Barcelona og kan anbefale alle.

Et Mirós malerier med hans karakteriske streg. Her det maleriet Den Melankolske Sanger.

Skriv en kommentar til I troldmandens værksted