Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
guggenheim collezione

Titanic-arvingens kunstpalads


Kom indenfor i kosmopolitten Peggy Guggenheims imponerende venetianske palads og se hendes markante kunstsamling. Tag en virtuel tour, se hvordan her.

Indtil sin død var Marguerite (kaldet Peggy) Guggenheim (1898-1979) en toneangivende skikkelse i kunstverdenen. Hun var niece til Solomon R. Guggenheim, navngiveren bag Solomon R. Guggenheim Fonden og ophavsmanden til Guggenheim-museet i New York, og datter af den formuende forretningsmand Benjamin Guggenheim, der omkom ombord på R.M.S. Titanic i 1912 sammen med sin tjener og elskerinde.

Det var med arven fra faderen i bagagen, at den 21-årige kunstinteresserede Peggy Guggenheim drog ud i den store verden i 1920: helt præcist Paris, hvor hun fik stiletsnuden indenfor den franske avant-garde-kunst og blev venner med surrealisterne Man Ray, Marcel Duchamp og skulptøren Constantin Brancusi. Vigtige forbindelser og en altafgørende fingerspidsfornemmelse med udviklingen i verdenskunsten.

Den excentriske kunstsamler Peggy Guggenheim i hjemmet i Venedig ved hendes højre side en af hendes uundværlige Lhaso Apso-hunde.

 

Drømmen brister

Peggy Guggenheims samling af samtidskunst voksede og dannede fundamentet for det galleri hun i 1938 åbnede i London for moderne kunst. Her i 30 Cork Street havde Guggenheim Jeune Gallery bl.a. den første soloudstilling af Wassily Kandinsky i Storbritannien, men alligevel var der røde tal på bundlinjen, og det fik den beslutte som Peggy til at se sig om efter en anden måde at udstille værkerne og vennerne i hendes samling.

Drømmen var et museum for moderne kunst! Derfor tog hun til Paris for at investere i endnu flere værker og med i håndtasken havde hun en ønskeliste fra den indflydelsesrige engelske kunstkritiker Herbert Read, der indeholdt navne som Picasso, Miró og Ernst. Desværre blev drømmen aldrig realiseret, for inden længe lød nazistiske støvletramp i Paris’ brede alléer. Peggy måtte som jøde ud af Frankrig, for at undgå dødslejrene.

Maskotten for Peggy Guggeheim Samlingen er den italienske mesterskulptør Marino Marinis The Angel of the City (L'angelo della citta) fra 1948 som den virtuelle tur også giver adgang til.

 

Århundredets kunstsamling

Intet kunstgalleri har vel præget kunsthistorien som Peggy Guggenheims The Art of This Century Gallery, som hun i 1941 åbnede i New York. Ikke alene det futuriske interiør af den visionære østrigske arkitekt Frederick Kiesler var banebrydende, også den udstillede kunst indfangede tidsånden. Galleriet havde kunstnere i stalden som Arp, Braque, Calder, Dalí, Giacometti, Kandinsky, Klee, Léger, Miró, Picasso og selvfølgelig surrealisten Max Ernst, som Peggy Guggenheim samme år indledte et 5-årigt ægteskab med.

Derudover så Peggy Guggenheim hurtigt potentialet i den gryende amerikanske ekspressionisme (New Yorker-skolen eller ”De hidsige” som de blev døbt af magasinet Life). Guggenheim-galleriet udstillede Baziotes, De Kooning, Gottlieb, Motherwell, Pousette-Dart, Reinhardt, Rothko og Still, og derudover Jackson Pollock som Peggy personligt promoverede og sikrede anerkendelse.

Ægteskabet med Max Ernst holdt til 1946. Året efter lukkede Peggy Guggenheim sit galleri i New York og skiftede asfalten ud med det azurblå lagunevand i Venedig, hvor hun købte 1700-tals palæet Palazzo Venier dei Leoni ved Canal Grande. Her boede hun til sin død i 1979 omgivet af sine kunstindkøb og sit evige Lhasa Apso-hundekoppel. Hun havde dog i alderdommen sikret, at Palazzo Venier dei Leoni inklusive kunstsamlingen tilfaldt Solomon R. Guggenheim Fonden, der i 1980 åbnede paladset for publikum.

Man behøver dog ikke en kostelig gondolfart over Canal Grande for at komme indenfor Palazzo Venier dei Leoni tunge jerngitter og se Guggenheim Samlingen. Museets hjemmeside indbyder alle til at tage et virtuelt visit i bygningen. Du kan tage touren her.

 

Skriv en kommentar til Titanic-arvingens kunstpalads