Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Sir William Golding drawing by Lasse Blond blue version

Stik til søs med Golding


Forfatteren William Golding er uløseligt forbundet med romanen ”Fluernes Herre”, men englænderen har andet at byde på. Kom med ombord og lad Golding føre dig til verdens ende. Hav-trilogien er hans fortællermæssige mesterstykke.

William Golding fik i 1980 tildelt den prestigefyldte Man Booker Pris for sin bog ”The Rites of Passage” (da. Præsten, 1982). Romanen var første del af det, der skulle blive en trilogi om havet, eller rettere et trebindsværk om en farefyldt sørejse fra England til Australien i 1800-tallet, som den opleves af den snobbede og egocentriske Edmund Talbot. Hovedpersonen, der må foretage den årelange rejse, fordi han skal indgå i sin gudfader den australske guvernørs stab.

”Præsten” bliver fortalt gennem Talbots dagbogsnotater. Det er en rejse med meterhøje bølgeskvulp, knagende træværk og salte skumsprøjt. En rejse der sender passagerernes psykiske helbred på gyngende grund og, som altid hos Golding, kalder de mere dystre sider af menneskesindet frem. Der er død i kølvandet på HMS Pandora.

Udfordrende læsning

For at skrive ”Præsten” foretog Golding, der selv havde tjent som sømand under Anden Verdenskrig, flerårig research af sejlskibe, den engelske flåde og sømandsjargon i 1800-tallet. Det mærker mand især i ”Præsten”, hvor Talbot der skriver bogen fører dagbogsnotater i et forældet og højtideligt sprog – han er jo uddannet jurist. Sproget i ”Præsten” er lige så strabadsere en udfordring for læsningen, som den fysiske sørejse må have været for passagererne. Det er tung læsning, men også autentisk – noget som volder de fleste forfattere besvær, når de skal skrive historiske romaner. Fat mod! Der er udsigt til opklaring i horisonten, for de to sidste bind i serien er lettere læst, langt lettere.

Kærlighedshistorie til søs

Der skulle gå hele syv år før William Golding tog pennen i hånden og fik beretningen om HMS Pandora i sigte igen. I mellemtiden (1983) var han blevet tildelt Nobelprisen i Litteratur – et mærkbart skulderklap, der uomgængeligt må afføde en vis præstationsangst og skriveblokering.

I 1987 udkom ”Close Quarters” (da. Tæt på, 1988). Edmund Talbot er her færdig med at føre dagbog til sin onkel, men koncentrerer sig nu om private notater og er derfor noget friere i tonen og mere nutidig i sproget. Han bliver forelsket, i en bedårende blond skønhed, og det hjælper selvfølgelig også på tonen i romanen, der også nu krydres vekslende komiske indslag. Havguden Neptun er desværre i sit iltre lune og HMS Pandora får en stormfuld færd, der kun fortsætter i sidste bind ”Fire Down Below” fra 1989 (da. Ild, 1989), hvor romanserien kommer til overraskende afslutning.

Trilogien er udgivet i et samlet bind ”To the Ends of the Earth” i 1991. BBC filmatiserede i 2005 Goldings sørejse til en miniserie med samme titel.

Tegning: Lasse Blond Larsen ©

 

Skriv en kommentar til Stik til søs med Golding