Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
FreeDigitalPhotos.net

FreeDigitalPhotos.net

Seks minutters læsning


Jeg har ikke læst den bog, som dette indlæg omhandler, – jeg har kun læst om den. Det er imidlertid ikke noget problem, for bogens pointe er, at man gerne må tale (og skrive, formoder jeg) om bøger man ikke har læst. Det vakte straks min interesse, idet der jo hermed åbnes hidtil lukkede døre, og jeg således fremover med henvisning til omtalte, ulæste bog kan skrive om andre bøger jeg heller ikke har læst!

Der er tale om bogen med den mundrette titel Comment parler des livres que l’on n’a pas lus? (Hvordan taler man om bøger man ikke har læst?), som er skrevet af den franske litteraturprofessor Pierre Bayard. Han underviser på Sorbonne i Paris, – efter sigende i litteratur han ikke har læst. Nu tror du måske vi bevæger os ud på et sidespor, men det er ingenlunde tilfældet, for Bayard mener ikke, at man helt skal undlade at læse, tværtimod. Han plæderer i stedet for, at man læser på livet løs, – men siger samtidig, at man kan nøjes med at læse 6 minutter i en bog for at have stof nok til at kunne udtale sig om den, og ikke mindst vurdere om den er værd at læse færdig. 6 minutters-reglen er faktisk ikke Bayards, men derimod Oscar Wildes, der i øvrigt heller ikke mente det var nødvendigt at drikke en hel tønde vin for at afgøre dens kvalitet. Desværre kommer jeg til kort her, for jeg har end ikke læst 6 minutter i Comment parler des livres que l’on n’a pas lus?, så jeg må hellere stoppe her…

Til gengæld har jeg engang læst mindst 12 minutter i James Joyces Ulysses, så der skulle være grundlag for en fyldestgørende analyse – en anden gang, måske.

 

Pierre Bayard – Comment parler des livres que l’on n’a pas lus? (2007) – så vidt jeg ved, ikke oversat til dansk.

 

Skriv en kommentar til Seks minutters læsning