Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Christo Javacheffs Running Fence

Land Art


Land Art opstod i slutningen af ’60erne i USA og trækker på elementer fra minimalismen og installationskunsten. Land Art kunstnere arbejdede dog ikke med kunsten som en genstand, men mere som meget karakteristiske indgreb i naturen eller de kulturelle omgivelser. Og Land Art befinder sig et sted mellem betegnelserne skulptur og landskabsarkitektur. En vigtig faktor i denne slags kunst er derfor tiden og de forandringer den bringer med sig, f.eks. nedbrydelse. Dette er der alt sammen taget højde for i Land Art og tiden er derfor en del af værket. Man kan dermed sige at værket aldrig er endeligt eller færdigt, det er i en konstant forandring og derfor også forgængeligt.

Nogle meget imponerende værker er bl.a.: Robert Smithsons Spiral Jetty (Spiralmole), Great Salt Lake, Utah, 1970, Christo Javacheffs Running Fence, 1976, et 39, 4 km langt, hvidt, vævet kunststof, der strakte sig over bjergene i Sonoma og Marin Counties i Californien til Stillehavet og Earth værket Roden Crater Projekt af James Turrell, påbegyndt i 1974, som er en ikke aktiv vulkan i Arizona, hvori udhulede rum skulle fungere som observatorier for himmelsk hvælving. Running Fence synes jeg personligt er helt fænomenalt, og jeg får helt hjertebanken når jeg betragter fotografierne af værket. Christo har også omgivet 11 øer i Biscayne Bay med lyserødt polyprobylenfiber, som ligner kæmpe åkander fra luften. Nyd fotografierne, de giver helt sikkert også et fantastisk indblik i værkerne selvom de kun er dokumentation deraf.

Skriv en kommentar til Land Art