Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Sidney Lumet

Sidney Lumet


Den 9. april mistede filmverden en af sine markante skikkelser gennem de sidste 50 år. Sidney Lumet.

Allerede i sin debut spillefilm ”12 Angry Men” fra 1957, viste Lumet sin fantastiske evne til at skabe interessante film, som behandler politiske og etiske spørgsmål uden at give afkald på spænding og suspense. I ”12 Angry Men” følger vi en jury af 12 mænd som skal dømme en ung dreng skyldig eller uskyldig i mordet på sin far. En skyldig dom vil resultere i døden.

 Herfra udspiller der sig et sublimt drama hvor sagen anskues fra alle sider, og de 12 mænd på forskellig vis repræsenterer alle samfundslag. Henry Fonda spiller en arkitekt, som forsvarer den unge mand i en svær sag. Set med nutidens øjne kan filmen virke langsom da den udelukkende foregår i jurylokalet, men den behandler nogle eviggyldige spørgsmål som hvad sandhed er og gyldigheden af dødsdommen, som stadig den dag i dag kan give ophedede konflikter verden over. Filmen blev ved Oscaruddelingen i 1957 nomineret til 3 priser, bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript, og er en fantastisk introduktion til Sidney Lumet som instruktør.

Jeg kan udover ”12 Angry Men” anbefale filmene ”Network”, ”Serpico”, ”The Verdict” og ”The Wiz” (som har en ung Michael Jackson i hovedrollen) som essentielle Lumet-film.

 

Skriv en kommentar til Sidney Lumet