Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
True_Grit_wallpaper

Grus i sjælen


Brdr. Coen har i snart 30år stået bag nogle af de skæveste og mest interessante film, der er kommet ud af Hollywood. The Big Lebowski, Barton Fink, O Brother, Where art Thou? og Fargo er bare et udsnit af de mange strålende film, som har gjort at jeg ser frem til hver ny “Coen-film” med store forventninger. True Grit, som lige nu er aktuel i landets biografer, skuffer heller ikke på nogen måde. Det er endnu en forrygende flot, velfortalt historie fra Joel og Ethan Coen’s kompetente hænder.

Der er tale om et remake af en John Wayne-western fra 1969, som fortæller historien om den unge, men standhaftige pige Mattie Ross, som ansætter Rooster J. Cogburn til at hævne mordet på sin far. Sammen begiver de ud i et indianer-reservat på sporet af morderen Tom Chaney. I Coen-brødrenes udgave spilles rollen som den fordrukne marshall Rooster Cogburn, der skyder først og spørger bagefter, af en forrygende Jeff Bridges. Den fedladne, beskidte og dovne Rooster med klapøje og whiskeyrøst er en fantastisk figur, som rummer alle westerngenres antihelte elementer.  I denne remake tegnes der dog en mere kompleks persontegning, som er med til bryde med genrekonventionerne. 

Man kan se Jeff Bridges’ præstation som en forlængelsen af rollen som The Dude i The Big Lebowski, og kunne man lide ham i den, vil man føle sig hjemme i selskab med True Grit, som med sine stærke figurer og smukke billeder er med til at forny en klassisk genre. Jeg vil også lige fremhæve den 14-årige Hailee Steinfeld, som er fremragende i rollen som Mattie Ross! Jeg spår hende en stor karriere.

Skriv en kommentar til Grus i sjælen