Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
Svend Åge Hasselstrøm

Fanget af Edderkoppen


Forestil dig et land, hvor politiet vogter, når tyve begår indbrud. Hvor politifolk fjerner rapporter mod bestikkelse. Det lyder som Rusland? Men det er Danmark… Danmark anno 1948. Tag med tilbage til den største kriminalsag i danmarkshistorien.

”En regnfuld nat i eftersommeren 1948 kantede en lille, fuld mand sig ind i mit kontor på Social-Demokraten. Han satte sig på stolen foran skrivebordet og rømmede sig et par gange.” Med Anders B. Nørgaards bog Edderkopsagen, Københavns Underverden, Branner og Koch 2000 oprulles Danmarks største kriminalsag – skrevet af en af dem, der afslørede forbryderne.

Begyndelsen på Nørgaards bog minder mest af alt om en amerikansk detektivroman, hvis altså ikke lige handlingen foregik i Danmark. Den berusede mand (John T. Nielsen) afslører overfor journalisten Anders B. Nørgaard, hvem der stod bag millionkuppet af rationeringsmærker fra Glostrup Rådhus. Sådan begynder Edderkopsagen, og sådan kommer den ihærdige kriminalredaktør på sporet af nådesløse bagmænd i den danske underverden. En sag, der rummer både mord, naziguld, narkotika, og politibestikkelse. En sag, der stadig er aktuel, fordi tre relaterede mord endnu er uopklarede, heriblandt det voldsomme dobbeltmord på Peter Bangsvej i København, hvor et borgerligt ægtepar brutalt blev banket ihjel i et mystisk ritualmord.

Blodige konspirationer

Edderkoppen Svend Åge Hasselstrøm (på billedet) og hans medspindere, der holdt fast i trådende i de lyssky affærer, blev fanget i deres eget spind på grund af det skrivearbejde som Anders B. Nørgaard og hans yngre kollega Poul Dalgaard indledte på Social-Demokraten… eller gjorde de det? En morder erkendte sin ugerning, men forklarede, at han havde udført en ordre fra en international politisk organisation – påstanden blev ikke efterforsket yderligere, og manden blev erklæret sindssyg.

Der er stadig mange løse silketråde i Edderkoppesagen, måske er det derfor den stadig fænger (Ole Christian Madsen lavede sin dramatiserede udgave i DR tv-serien ”Edderkoppen” fra 2000 og en ny filmatisering af Mordgåden på Peter Bangsvej rygtes på vej). Nørgaards bog giver et grundigt og grueligt indblik i de koldblodige bagmænds København. En sag der gav ham Cavlingprisen sammen med Poul Dalgaard.

 

Skriv en kommentar til Fanget af Edderkoppen