Forside Design Film og tv Foto Kunst Litteratur Lyd Oplev Rejser Scene
paris interview

Kom med i forfatterens værksted


Er inspirationen alene sød musesang i forfatterens øregange? Eller skal papirkurven fodres med talrige udkast, inden kunsten indfinder sig på blokken? Hvor meget whisky kræver det, at skrive en litterært mesterværk? Og hvem var Henry Miller inspireret af, da han skrev sine erotiske – nogle vil sige pornografiske – romaner? Hvorfor skrev Karen Blixen (pseudonym: Isak Dinesen) på engelsk? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, som det amerikanske litteraturmagasin ”The Paris Review” søger svar på.

The Paris Review” er månedligt udkommet siden 1953 og er i dag et af de mest anerkendte litterære magasiner i verden. Især redaktørerne har været fremsynede og spottet litterære stjerner, inden de for alvor blev hvidglødende på verdenslitteraturens stjernehimmel – f.eks. fik Philip Roth, Jack Kerouac, Jonathan Franzen og nobelpristageren i litteratur V.S. Naipaul nogle af deres første skriblerier her. Mest berømt er ”The Paris Review” for sine forfatterinterviewer ”Writers at work”, der i øvrigt også findes i bogform. Magasinets medarbejdere har interviewet nogle af de største forfattere, digtere og dramatikere i det 20. Århundrede.

Ingen er glemt

Den prominente samtaleliste har markant tyngde og tæller bl.a. Ernest Hemingway, Truman Capote, T.S. Eliot, William Faulkner, Aldous Huxley, Vladimir Nabokov, John Steinbeck, Tennessee Williams, Margaret Atwood – for bare at nævne få udvalgte. Amerikanerne er i flertal, men også latinamerikanere som Llosa og Márquez er med, og selvfølgelig også store europæere, som danske baronesse Blixen.

Interviewene er dybe og har det fortrin, at intervieweren er yderst velforberedt – og oplagt. Han kender forfatternes samlede værk og søger ind til dets sjæl. Det rå interview renskriver intervieweren, inden den interviewede forfatter får så lov at læse sine egne udtalelser igennem, skrive til og uddybe dem – denne proces varer indtil den interviewede forfatter er tilfreds, men så har interviewene også en form, der nærmer sig kunst… interviewkunst i hvert fald.

Du kan læse de originale interviews her.

 

 

 

Skriv en kommentar til Kom med i forfatterens værksted